Dagens tips 2020-05-16 lördag

  TV och Podd

 1. Exakt24: Människor kvävs av vården – gammelmedia mörkar! (Jon Tallinger är mannen som tidigare jobbat som barnskötare men som tack vare sin hustru blev sporrad att studera till läkare. Tretton år senare började han som distriktsläkare och fick under en arbetsdag en klump i magen då han av regionen nåddes av budet att ge morfin till patienter med respiratoriska problem. Han vägrade, bröt igenom åsiktskorridoren och gick från jobbet för att oavlönad informera världen om hur administrering av syrgas kan rädda väldigt många människoliv.)

 2. Palaestra Media: Svenska barn tvingas till no-go-skolor | Anton och Jonas (Nyanlända får förtur till skolan vilket innebär att svenska barn blir av med sina platser och måste slussas till utanförskapsskolorna. Anton och Jonas diskuterar det här politiska beslutet. )

 3. SwebbTV: Dr Thomas Jackson om Corona i äldrevården - Politiker beklagar men agerar inte. (I detta samtal talar Swebbtvs Mikael Willgert med psykiater Thomas Jackson som har mångårig erfarenhet som läkare inom olika sjukvårdsområden.)

 4. Henrik Jönsson: SVERIGES DÖDLIGA DROGPOLITIK (Folkhälsomyndigheten är i konflikt med regeringen och kräver en utredning av Svensk drogpolitik. Socialminister Lena Hallengren svarar att hon inte ändrar åsikt i frågan, och motsätter sig en utredning. Har Sveriges unikt repressiva drogpolitik bidragit till det faktum att vi har Europas näst högsta drogdödlighet per capita? Varför vill man inte utreda frågan? Och varför är det viktigt att följa folkhälsomyndighetens råd i vissa frågor – och samtidigt ignorera dem i andra? Dessa frågor tar jag upp i veckans video.)

 5. Sverige, allmän debatt och politik

 6. Katerina Magasin: Ingen kan vaska skattepengar som Sverige

 7. Foliehatten: Sveriges Covid-19 höga dödstal börjar bli besvärande för regeringen!

 8. Uvell: https://uvell.se/2020/05/15/sverigebilden-annonserar/

 9. Fristad: Undantagens normalisering

 10. Johan Westerholm: Sverige ett europeiskt sorgebarn i krishantering

 11. PATRIK ENGELLAU: En amatörepidemiolog blir misslynt

 12. Gästskribent THOMAS HEDNER: Samhället paralyseras av ovisshet, rädsla och fruktan

 13. Kultur

 14. Iniskogen: Vandring i Grislandet.

 15. RICHARD SÖRMAN: Vi längtar hem till vår fysiska livsvärld

 16. Migration

 17. Fria Tider: Idag vet alla att invandringen är en ekonomisk katastrof – men nåde dig om du säger det högt (Red. Betalvägg men rapporten kan hämtas här.)

 18. Ekonomi och arbetsmarknad

 19. NewsVoice: Toppekonom: Coronakrisen bromsar globaliseringen och ökar intresset för AI och 5G (Red. Frågorna är hur långt minne har folk eller politikerna, samt om Armstrongs modell att superkapitalismen går över i en ”public period” (Staten) där förhoppningsvis människors intressen sätts före kapitalisternas. Risken är väl stor att det blir statens intressen som kommer först.)

 20. Kunskap och vetenskap

 21. Svensk Tidskrift: Litar svenskarna på regeringens coronastrategi?

 22. Utbildning

 23. Hanna Ahnfeldt Grubb i Samtiden: Skolan måste bli bättre – låt staten bli huvudman

 24. Vård och omsorg

 25. Dick Erixon: Det nya lort-Sverige: Äldreomsorgen

 26. TV-hälsa: Läkare: Patienter dör sannolikt i onödan i Covid-19 pga D-vitaminbrist

 27. Utrikes

 28. The New York Times: Sweden Stayed Open. A Deadly Month Shows the Risks.