Dagens tips måndag 23-10-16

Vindkraften ej hållbar enligt EU och Riksrevisionen - professor Jan Blomgren i Fjärde Statsmakten 181

"Professor i tillämpad kärnfysik, Jan Blomgren, samtalar med Mikael Willgert om vad som händer inom EU med avseende på energiproduktion och distribution.

Jan Blomgren tar upp kostnaden för att balansera elsystemet. På några år har denna kostnad gått från under en miljard till att bli flera tiotals miljarder. Förklaringen, säger han är vindkraftens expansion och dess inneboende problem att generera stabil el. Detta är en delförklaring till att vi har kunnat se våra fakturor för eldistribution öka senare år. Tyvärr kommer detta problem att förvärras ytterligare i och med att ny vindkraft installeras. Jan Blomgren åskådliggör problemet med att elproduktionen uppe i Norrland kan på några timmar ”tappa” effekt motsvarande flera kärnkraftverk på grund av ändrade vindförhållanden. För att kompensera för sådana fall måste el ledas om från andra håll och då måste mängder med nya elledningar installeras. Kostnaden för detta är i samma storlek som att bygga helt nya kraftverk berättar Blomgren.

Riksrevisionen har nyligen kommit ut med hård kritik mot hur Sveriges elsystem har sköts. Deras kritik är övergripande att man fattat avgörande beslut utan att göra tillräckligt goda konsekvensanalyser. Senast man gjorde en rejäl konsekvensanalys innan man fattade ett avgörande beslut inom energisektorn var 1978 berättar Jan Blomgren. Det var Ove Rainers kommission berättar han vidare. Han nämner att Riksrevisionen flera gånger gjort ett utmärkt jobb, dessvärre tas inte deras slutsatser på allvar varken av beslutsfattare eller media.

När det gäller livslängden för ett vindkraftverk så har man angett tjugo år. Nu visar det sig att de inte håller så länge, utan snarare tio år. Detta har lett till att många investerare nu drar sig ur stora planerade projekt berättar Jan Blomgren. Fakta om hållbarheten för vindkraftverk har alltid funnits bland tekniska experter, men den har inte tagits på allvar av politiker och investerare. Men nu har alltså de senare börjat att få kalla fötter och visa ett allt större ointresse för att gå in med kapital i dessa projekt.

Två veckor efter att den svenska riksrevisionen kom ut med sin kritiska rapport, kom EU:s revision ut med en liknande rapport. Denna handlade om ”hållbarheten” för havsbaserad energiproduktion, som i praktiken är identisk med havsbaserad vindkraft, då de andra källorna är försumbara. Ordet ”hållbarhet” i detta sammanhang syftar inte bara på klimatet, utan på andra värden för att de europeiska samhällena ska fungera över lång tid framöver."

Se på SwebbTV. 

https://www.medialinq.se/checkout/index.html?ol=d&rcp=2672b8e174be434388aeef9120497753&sel=Donation&origin=referrer&a=1