Faktablad som är bra att ha vid diskussioner
Faktabladet kan laddas ner här som pdf för utskrift mm.
- Jordens klimat var fram till för 150 år sedan kallare än det varit de senaste 10.000 åren.
- Under flera hundra år av kallt klimat präglades människors liv av upprepad missväxt och svält.
- Sedan dess har jordens medeltemperatur har stigit drygt en grad.
- Koldioxidhalten har ökat från låga 0,03% till 0,04% sedan 1950. (Vid 0,02% avstannar livet).
- De senaste 30 åren har temperaturen stigit med 0,3 grader C, mest på 90-talet, men ökningen har under de senaste 20 åren nästan avstannat. (Trots ökad koldioxidhalt!) De klimatmodeller som förutspår temperaturökning p.g.a. mer koldioxid kan inte verifieras med hjälp av historiska data.
- 90-talets ökning kom efter en kallperiod på 70-talet då man skrämde med en ny nära istid.
- Denna långsamma klimatförändring har varit gynnsam för livet på jorden.
- Kraftigt ökad växtlighet som delvis kompenserat för den negativa miljöpåverkan som orsakas av regnskogsskövling, industrijordbrukets monokulturer och giftspridning.
- Flertalet av jordens öknar har börjat krympa i gränsområden och öppnar upp för ny odlingsmark.
- Högre halter av koldioxid gör att växter behöver mindre vatten (mindre öppna klyvöppningar).
- Jordens spannmålsproduktion har slagit en lång rad skörderekord. (5 ggr mer idag än 1930.)
- Att missväxt skulle vara en orsak bakom massmigrationen är en lögn. Lokal missväxt är vanligen beroende på lokala krig eller naturliga vädervariationer.
- Talet om fler extrema väderhändelser är också en lögn. Vädret på jorden har lugnat ner sig betydligt sedan början av 90-talet. Från kostnader på 0,27% till 0,17% av världens bruttonationalprodukt per år från 1990 till 2018. Att människor bosätter sig olämpligt är inte klimatets fel.
- Havsnivån har ökat ett par millimeter per år de senaste hundra åren men ökningen har avstannat de senaste 10 åren. Ca 50% av ökningen kan tillskrivas temperaturökningen som gjort vattnets volym större. Övrigt kan vara smältande is från Grönland och Antarktis men även mätfel!
- Det är svårt att mäta havsnivån då den varierar över jorden och på vissa håll t.o.m. sjunkit enligt satellitmätningar. Jordens rotation och månens inverkan (Ebb och flod) påverkar havsnivån.
- Arktis och stora delar av Västantarktis påverkar inte havsnivån, då de redan flyter på vattnet.
- Både Grönlands och Antarktis ismassa växer just nu då det snöar mycket och då pressas mer is ut (is flyter långsamt) och bildar isberg. Snö är avdunstat havsvatten! Rundgång!
- Inga korallöar har hittills blivit översvämmade. En del har faktiskt blivit större, vilket beror på att korallerna ökat! Ingen koralldöd generellt, men ibland lokalt av annat än klimatskäl.
- Klimatet påverkas mest av solen och av den kosmiska strålningen, som påverkar molnbildningen som i sin tur är avgörande för temperaturen. Vattenånga betyder mer än koldioxid.
- Klimat är förändringar över 30-årsperioder. Allt kortare är väder som alltid varierar!
Sammanställt av Lästips 2019-06-12 (och gäller fortfarande 2023)
Ladda ner dokumentet som pdf-fil.
- 26 visningar