Dagens tips tisdag 2024-06-11 (Extra)

Chat Control 2 kan kuppas igenom i EU:s ministerråd

"Det belgiska EU-ordförandeskapet hoppas kunna kuppa igenom Chat Control 2 genom att flytta det formella beslutet från ministerrådet till tjänstemännen i COREPER II.

Så här ser den belgiska planen ut:

  • ministerrådsmötet den 13-14 juni kommer belgarna att presentera sitt senaste förslag och ministrarna får tillfälle att yttra sig.
  • Så fort detta är gjort kommer de att cirkulera ett uppdaterat slutligt förslag.
  • Då det inte kommer att hållas något mer ministerrådsmöte (RIF-rådet) innan belgarna lämnar över ordförandeskapet till Ungern kommer man att låta medlemsstaternas ständiga representanter (ambassadörer / tjänstemän) i COREPER II att rösta om förslaget på sitt möte den 19 juni. (Reservdatum 20 & 24 juni.)

Om det då inte längre finns någon blockerande minoritet har ministerrådet antagit förslaget och är redo att gå in i trilog-förhandlingar med Europaparlamentet och EU-kommissionen.

I sådana förhandlingar spelar det mindre roll att Europaparlamentet redan sagt nej till Chat Control 2 i dess kontroversiella delar. Det betraktas bara som en förhandlingsposition.

Hur villigt Europaparlamentet är att upprätthålla sitt tidigare nej även efter EU-valet återstår att se. (Ledande kritiker som den tyske piratpartisten Patrick Breyer sitter inte kvar i det nyvalda parlamentet.)"

Totalitärerna i Bryssel ger sig inte! De ska till varje pris begränsa vår yttrandefrihet.

Läs vidare på Femte juli. 

https://www.medialinq.se/checkout/index.html?ol=d&rcp=2672b8e174be434388aeef9120497753&sel=Donation&origin=referrer&a=1