Dagens tips fredag 2024-06-07 (Extra)

Krönika med Karl-Olov Arnstberg - Om Sveriges nihilism

"I dag handlar krönikan om västvärldens nihilism men jag börjar med Ukrainakriget. Om du stönar och tänker ”Inte en gång till” vill jag påminna dig om att ingen fråga är i dag viktigare. USA, Nato och EU sätter hela mänsklighetens existens på spel när de upprepar sitt tanketomma mantra att Ryssland inte får vinna. 
I den geopolitiska verkligheten hotar nationalstaten Ryssland varken Europa eller USA. Ryssland lever av sina naturtillgångar och sin arbetskraft och har inte för avsikt att påtvinga världen sina värderingar. Landet är för stort för sin krympande befolkning, det skulle vara oförmöget att ta kontroll över planeten och har ingen önskan om att göra det. Däremot insisterar ryssarna på att förbli en suverän nation. 
Konfrontationen mellan USA:s liberala oligarki och den ryska auktoritära demokratin skakar världen. Ja, Ryssland är en demokrati. Även om valen är något manipulerade visar opinionsundersökningar, som inte ifrågasätts av någon, att stödet för regimen är orubbligt i såväl krigs- som fredstid. Samtidigt är regimen auktoritär, eftersom den inte uppfyller det för en liberal demokrati grundläggande kravet på respekt för minoriteters rättigheter. I Ryssland skyddas varken homosexuella, transpersoner eller oligarker. 
Anledningen till att jag kallar USA för en oligarki är att i USA röstar man inte på partier utan på personer. Om de ska ha en chans vinna måste deras valkampanjer finansieras. Sammanlagt var den totala kostnaden för valet år 2020 14.4 miljarder dollar. Finansieringen skedde dels via ett okänt antal små donationer och mycket stora sådana från miljardärer som starkt ökat sitt inflytande över politiken under det senaste årtiondet. I USA kan miljardärerna transformera ekonomisk makt till politisk makt."

Lyssna på fortsättningen:

 

https://www.medialinq.se/checkout/index.html?ol=d&rcp=2672b8e174be434388aeef9120497753&sel=Donation&origin=referrer&a=1