Amanda Wollstad: Kontanter en fråga om kontroll
"Förra veckan stod Svensk Tidskrift värd för Free Market Road Show i Stockholm, i år med tema Cash is King. En kunnig panel diskuterade frågan om kontanternas framtid ur väldigt olika perspektiv, men samtliga oroar.
I Sverige är det ofta tillgång som diskuteras. Alla kan och får inte skaffa bankkonto, swish och betalkort. Alla kan inte hantera digitala betalningar, praktiskt eller intellektuellt. Ett kontantfritt samhälle utestänger många människor från sådant som de flesta betraktar som självklart: en lunch på stan, en bussbiljett, en pocket i väntan på tåget, i värsta fall tillgång till livsmedel och mediciner.
För butiker och restauranger är det ofta ett enkelt val, strikt affärsmässigt. Kontanthantering innebär kostnader och risker, och när allt färre använder dem är det lätt att sätta upp en skylt om att man nu är ’kontantfri’. Ofta motiverar man det lite storebrorsaktigt med att man vill ’förenkla för kunderna’. Och visst är det enklare, för den som är bemedlad och betrodd.
Någon gång diskuteras också den personliga integriteten. Digitala transaktioner kan spåras. ......"
Det är ju spårningsmöjligheten som leder till stora problemet. Den som driver systemet får full kontroll. Om det är olika företag med olika betalkort eller digital access till olika konton så är det svårt för en enskild aktör att utöva total kontroll, men om det är staten som erbjuder det enda system som finns (CBDC = Central Bank Digital Currency) så är det staten som har total kontroll. Kan vi lita på staten i alla lägen? Tänk själv!
Artikeln slutar med: "Den gemensamma nämnaren är kontroll. Vem kontrollerar dina pengar, och vad du använder dem till?"
Läs hela artikeln på Svensk Tidskrift.