Böcker

Böcker som Lästips rekommenderar.

 1. Cyniska teorier : så görs allt till en fråga om ras, genus och identitet - och blir skadligt för alla av Helen Pluckrose, James Lindsay 

  Har du hört att ord kan utgöra våld eller att vetenskap är sexistisk? Har du läst att vissa människor inte borde utöva yoga eller laga kinesisk mat för det är kulturell appropriering? Eller fått höra att det kan vara hälsosamt att vara överviktigt, att det inte finns något sådant som biologiskt kön eller att bara vita människor kan vara rasistiska? Är du förvirrad av dessa idéer och undrar över hur de så framgångsrikt lyckats utmana det västerländska samhällets sunda förnuft? Helen Pluckrose och James Lindsay berättar hur tillämpad kritisk teori, den dogmatiska lära som ligger till grund för dessa idéer har utvecklats - från det rudimentära ursprunget i fransk postmodernism och Frankfurtskola till dess förverkligande inom aktivistiska akademiska discipliner. 

   

 2. Människan Karl Marx och hans vetenskapliga kvacksalveri - Dick Erixon recenserar Den röde preussaren (Bonnier, 1949) av Leopold Schwarzschild: Inför 1 maj har jag läst klart en lysande biografi över en av vår tids största ”influencer”. Boken är en svidande uppgörelse med människan Karl Marx, liksom med hans kommunistiska idé.  
  Det lite lustiga är att boken gavs ut redan 1949 – för över 70 år sedan. Men språket är i högsta grad levande och författaren tränger djupt in i Karl Marx liv, hans bevekelsegrunder och inte minst hans svekfulla agerande mot sin samtida omgivning. Läs mer.

   

 3. Läkekonstens lönsamhet - Varför politikerstyrning inte fungerar - En bok av Erik Björn-Rasmussen.  
  Vi inbjuds att följa författaren på den resa han inledde 1986 och som fortfarande pågår. Ett stycke idéhistoria för vår tid. Gång på gång har han anledning att upprepa detta påstående: "Det är politikerstyrningen i sig som skapat och fortfarande vidmakthåller sjukvårdens allt mer djupnande kris." Resan är fylld av dramatisk spänning och moralisk etisk nerv. Under resans gång får vi stifta bekantskap med ett epokgörande nytänkande. Ett nytänkande som vänder upp och ner på det hävdvunna vanetänkandet. Rensar ut gamla myter. Ger vår fantasi vingar.  
  Resans utgångspunkt är politikermodellen. Där den politiska makten har och måste behålla sin rätt och sin skyldighet att styra sjukvården uppifrån-och-ner. I bokens tredje avdelning möter vi andelsmodellen. Ett i detalj genomarbetat helt nytt sätt att styra. Nämligen nerifrån-och-upp. Varje medborgare får i denna modell rätt att välja vilken Medicinsk ServiceOrganisation som skall ges förtroende att förvalta den egna andelen. Vi får också i skiss efter skiss veta varför och hur andelsmodellen hör framtiden till.  
  Se också en video om Framtidens sjukvård.

   

 4. Bilden av Sverige - av Katerina Janouch. Drev som ödelägger och förstör. Intriger, skvaller och vänner som sviker. Smutskastning och rena lögner i ett allt hätskare debattklimat. Sammandrabbningar med nätaktivister och våldsamma strider i sociala medier. Aktörer som hungrar efter makt och skrupelfria karriärister som är beredda att sälja ut sin heder för att plocka en politisk poäng. En fantasieggande thriller från filmskaparna i Hollywood? Inte alls. Bara konsekvenserna av en till synes harmlös tjeckisk tv-intervju, där författaren Katerina Janouch den 9 januari 2017 gav sin bild av Sverige. Boken kan köpas på Adlibris eller Bokus.

   

 5. Ett förhastat liv - av Jan Sjunnesson. Boken kan köpas på Adlibris eller Bokus. En recension av Mohamed Omar finns här.

   

 6. Det lilla landet som kunde - av Jens Ganman och Mustafa Panshiri. Den svenska integrationen är samtalsämnet på allas läppar. Är den världens bästa eller världens sämsta? Är Sverige norm eller extrem? Är vi goda eller onda? Hur gör man i andra länder? Vad säger Henrik Arnstad? Vad säger Jimmie Åkesson? Vad säger den konservativa feministen i Tokyo eller den progressive imamen i Bergsjön? Hur hanterar vi de låga förväntningarnas rasism? Och kanske viktigast av allt: vad gör vi med de som inte VILL integreras?I Det Lilla Landet Som Kunde dyker Mustafa Panshiri och Jens Ganman huvudstupa in i samtidens mest kontroversiella ämne. I en uppgörelse med politisk korrekthet och egna fördomar, präglat av lika delar humor och allvar. Och sprudlande berättarglädje. Boken kan köpas på Adlibris eller Bokus.

   

 7. Hur man överlever svenska kyrkan - av Helena Edlund. Helena Edlund var präst i tolv år. Nu har hon skrivit en bok om Svenska kyrkans interna konflikter och dess orsaker. Det är en läsvärd guide till en organisation som kommit att bli genompolitiserad, giftig och ständigt krympande, skriver Jacob Sidenvall i Smedjan. Boken finns att beställa via Adlibris och Bokus. Vill du ha en personlig hälsning går det bra att swisha 250 kr till 0723 56 77 56 så skickar Helena boken hem till dig (glöm inte att uppge namn och adress).  
  Vill man veta mer om svenska kyrkans vänstervridning, vilket förklarar mycket av det som Helena råkade ut för, så rekommenderas Annika Borgs artikel på Smedjan.

   

 8. Invandring och mörkläggning - Här hittar du en gratis specialutgåva av fjärde och senaste upplagan av ”Invandring och mörkläggning: En saklig rapport från en förryckt tid”. Författare: Karl-Olov Arnstberg (professor i etnologi), Gunnar Sandelin (socionom och journalist). I rapporten berättas utan skygglappar om Sveriges problematiska invandringspolitik. Hur många kommer till Sverige och på vilka grunder får de stanna? Varifrån kommer de och hur går det för dem på arbetsmarknaden och i samhället? Vilka är de verkliga kostnaderna och hur ser stora delar av den verklighet ut som politiker och media döljer bakom alla vackra ord om ”det mångkulturella Sverige”?  
  Här beskrivs lögnerna, hyckleriet och det havererade integrationsmaskineri som svenska politiker, journalister och opinionsbildare, i en blandning av okunnighet, feghet och missriktad välvilja, väljer att inte berätta om för svenska folket.  
  Det finns också en del II av Invandring och mörkläggning som kan köpas som e-bok här för 100 kr.  
  Del ett av Invandring & mörkläggning tegs i stort sett ihjäl i alla svenska medier utom Aftonbladet som, inte förvånande, avfärdade den som rasism. Varför då ännu en bok om Sverige och massinvandringen? Varför inte bara ge upp? Ett skäl är att första delen sålt i mer än tiotusen ex. och hyllats i tusentals mail (ingen överdrift), medan antalet kritiska mail är färre än tio.  
  Ytterligare ett skäl för en del II är att den första boken inriktades på att ge en lägesbeskrivning: det här händer med Sverige, så här ser massinvandringen ut i siffror och så här frånvarande är debatten. Väckarklockan fungerade nog för en och annan läsare men de fick egentligen aldrig veta hur skeendet kunde förklaras. Varför blev det så här? Den här boken söker besvara den frågan: Därför blev det så här.

   

 9. Låsningen - en analys av svensk invandringspolitik - av Jan Tullberg. Den här boken tar upp de centrala frågorna kring invandring. Här finns väsentliga fakta och resonemang i den förmodligen viktigaste framtidsfråga som svenska folket kan bestämma över. Här diskuteras en mångfald dåliga beslut som resulterat i en situation som gradvis förvärras. Professor emeritus Jan Ekberg skrev i sin bokanmälan 2014: Docent Jan Tullberg granskar i en nyutkommen bok den svenska invandringspolitiken. Boken har en starkt kritisk grundhållning. I förordet (s 7) skriver Tullberg: ”Innehållet i denna bok är inte i linje med den officiella svenska synen på invandringen. Boken kan köpas på Bokus. Den finns också som e-bok hos Bokus eller hos Adlibris.

   

 10. Massutmaning - av Tino Sanandaji. Kan köpas på Adlibris eller Bokus. En intervju med Tino Sanandaji av Patrik Engellau finns här. Tinos presentation inför Sveriges riksdag finns här.

   

 11. Mellan salafism och salafistisk jihadism - FORSKNING/STUDIE av Försvarshögskolan (Författare: Magnus Ranstorp, Filip Ahlin, Peder Hyllengren, Magnus Normark) om "Påverkan mot och utmaningar för det svenska samhället". Denna studie undersöker påverkan från salafistiska och salafist -jihaditiska miljöer i Sverige samt relationen dem emellan. Fokus läggs på framväxten av salafist-jihadistiska miljöer i Sverige samt omgärdande salafistiska element; vilka budskap miljöerna förmedlar, metoder för påverkan samt vilken upplevd påverkan miljöerna har i svenska lokalsamhällen. Boken (pdf) kan laddas ner gratis via länken ovan. Här är rapportförfattarnas egen beskrivning av rapporten.

   

 12. M/S Estonia - svenska statens haveri - av Stefan Torssell. Boken kan också köpas på AlternaMedia eller Bokus.

   

 13. Nätsmart : en guide till påverkan genom sociala medier - av Rebecca Weidmo Uvell. Boken kan köpas på Adlibris eller Bokus.

   

 14. PRISET - Tolv författare om svensk repression. K-O Arnstberg. red.  
  I PRISET berättar tolv av Sveriges mest kända och genomtänkta kritiker av massinvandringen om vad det kostar dem att stå upp för det egna landet och det egna folket – det självklara för de flesta folk i världens alla länder – men inte i Sverige. Här kallar överheten dem för främlingsfientliga, högerextrema och rasister, ja till och med nazister. Genom att protestera mot den massinvandringspolitik som Sveriges både höger- och vänsterregeringar driver, visar författarna att yttrandefriheten enbart gäller medlöparna. De ger bilden av ett land där många förstår vad som händer men är rädda och håller tyst. Protester sätter inte bara jobbet utan också äktenskap, kontakten med arbetskamrater, nära vänner och familjer på spel.  
  Läs PRISET och se hur åsiktsförtrycket är satt i system. Möt i dessa berättelser en överhet som tappat verklighetskontakten och glömt sitt uppdrag att se till folkets bästa.

   

 15. Return of the Caliphate : reasons and consequences - av Magnus Norell. Kan köpas häftad på Adlibris eller som e-bok på Bokon. Finns även på svenska: Kalifatets återkomst. En bra recension av boken finns på Ledarsidorna.se av Johan Westerholm.  
  The beginning of the Arab Spring at the turn of the year 2010-2011 transformed the Middle East from a region difficult to understand into one that is virtually impossible to understand. Several important states have ceased to exist, others are in dissolution and millions of people are fleeing without hope of political solutions or better times.  
  In Return of the Caliphate reasons and consequences, with a new up-dated foreword by the author, Magnus Norell writes accessibly and pithily on events of global dimensions that are still being analysed with the inadequate tools, comparisons and perspective of an awakening, what is it we see?

   

 16. Tio tusen miljarder - av Tino Sanandaji. Boken behandlar obalanser i svenska ekonomin, såsom rekordstor privat skuldsättning och den förskönade Sverigebilden och presenteras av författaren själv. Ett smakprov av boken kan läsas här. Boken kan köpas direkt av författaren eller hos Adlibris eller hos Bokus.

   

 17. Ombord på Titanic spelar orkestern - av Julia Caesar. Hon berättar själv om sin bok här. Hon jämför med Sverige där våra politiker, spelar obekymrat på däck, samma gamla melodier som har orsakat förlisningen av vårt en gång trygga land. Köp boken och visa att de tryckta 500 exemplaren inte räcker på långa vägar. Köp direkt av förlaget eller hos Adlibris eller Bokus.

   

 18. Liberalkonservatism - oförenliga storheter? - 2017 gjordes flera försöka att dödförklara liberalkonservatismen. Som Sverige enda tidskrift med denna beteckning startade Svensk Tidskrift då serien Liberalkonservatism – oförenliga storheter? I denna e-bok är samtliga texter samlade. Medverkande författare är Lars Tobisson, Markus Uvell, Gunnar Hökmark, Krister Thelin, Carl-Johan Westholm, Peter J Olsson, Mattias Svensson, Per Dahl, Patrik Strömer, Hugo Selling, Catarina Kärkkäinen, Örjan Hultåker och Olof Ehrenkrona. Boken avslutas med ett referat av Kalle Bäck från det avslutande seminariet där Olof Ehrenkrona, Thomas Gür, Gunnar Strömmer, Karin Svanborg Sjövall och Alice Teodorescu gav sin syn på liberalkonservatismens roll idag. Redaktörer: Amanda Wollstad, Anders Ydstedt. Boken kan laddas ner gratis här.

   

 19. Våldtäkt och kultur- av Ann Heberlein. En undersökning av relationen mellan invandring och sexualbrott. Boken recenseras här av Fredrik Antonsson. Köp boken på Adlibris eller Bokus.

   

 20. Identitär - av Martin Sellner. Ur boken: För oss betydde att vara identitär att göra revolt mot att rötterna till vår identitet rycks bort, till att en gränslös globalisering gjorde oss till världsmedborgare och internationella konsumenter. Vi ville hitta ett nytt förhållningssätt till identitet, ursprung, kultur och traditioner. Vi ville göra motstånd mot de moderna ideologiska snedvridningarna. Vi ville förstärka vår egen medvetenhet, fria från både självhat och självgodhet. Framför oss såg vi en verklig pluralism, som försonar motsatser, utan att likställa dem – det var vad begreppet identitär innebar för oss. Mer om och ur boken kan läsas här, där den också kan köpas direkt av förlaget.

   

 21. Besvärliga människor - svenska entreprenörer under 400 år - en bok av Anders Johnson Timbro. Den recenseras här av Benjamin Juhlin.

   

 22. Perfekt Storm - av Arne Weinz. Perfekt Storm är en politisk och militär spänningsroman. Berättelsen är en dystopisk framtidsskildring om hur Sverige drabbas av kriget som bryter i samband med ett försök till maktövertagande. Boken är tänkt att vara den första i en serie av fyra till fem böcker som handlar om kommande inbördeskrig i Västeuropa.

   

 23.  Någon jävla ordning ska de’ va’ i ett parti - av Stefan Torssell. Kan man bli partiledare utan att ens vara medlem i partiet? Det hände Stefan Torssell. År 2019 valdes han till partiledare för Landsbygdspartiet oberoende, LPo. I denna bok skildrar Torssell ett parti utan politisk moral. Han säger att det gäller hela Sveriges partiväsende.

   

 24. Handbok för uppvaknande - av Aida Reva. "Tanken bakom den här boken är att inspirera och hjälpa dig som börjar vakna och förstå att ingenting är riktigt så som vi tidigare har trott att det är. För dig som befinner dig i en relation, där parterna inte är överens om hur vår värld riktigt fungerar, så kommer denna bok att vara en inspirationskälla till ämnen att prata om och möta varandra omkring i stället för att plågas av konflikter och brustna relationer. Pandemiåren har varit en svår tid för hela världen, inte minst med tanke på de hemska uppbrott som familjer, vänskaper och andra relationer har fått utstå. Det mest värdefulla i den här boken är alla stories från människor som berättar om sitt uppvaknade. ”Tillsammans med denna handboks fantastiska berättelser och vägledning, så kanske just din resa uppfattas som mindre ensam och lång. Det är också viktigt att vi kommer samman, och bildar ett nätverk, då det är vår gemensamma kraft som skapar den förändring vi alla längtar efter.” 

   

 25. Dumhetsbekämpning - Allt fler svenska arbetsplatser präglas idag av allt annat än själva huvudsyftet med verksamheten: att utföra sitt arbete. Istället tvingas anställda inom viktiga samhällsfunktioner som skola, sjukvård, polis och kommunal verksamhet se sin arbetstid rinna iväg på grund av möten, överdriven byråkrati, omorganiseringar och onödiga tjänster. Medan medborgarna väntar på att få hjälp sitter poliser, sjuksköterskor och lärare på inspirationsföreläsningar fulla av floskler, har möten om vilken värdegrund som gäller eller arbetar i timmar med att fylla i dokument som ingen läser. Finns det något sätt att hejda denna dumma utveckling? Mats Alvesson och Stella Cizinsky ger dig några ordentliga tankeställare och de viktigaste verktygen och argumenten för att få bukt med problemen och skapa en bättre arbetsplats både för dig och dina kollegor.

   

 26. Där stormen är: en swishhoras bekännelser av Joakim Lamotte - Ett svidande tidsdokument av Sveriges första ”swishjournalist”. Hans betraktelser, hans nakna berättelse om sig själv, samhällsutvecklingen och den svenska journalistiken. Om sin familj, om mänskliga möten, om hatiska kommentarer, dödshot, misshandel och om att kanske ändå tvingas sluta kämpa och ge upp. Och samtidigt om den ofrånkomliga viljan att alltid befinna sig Där stormen är.