Vilka pålägg tål heliga böcker?

Vilka pålägg tål heliga böcker?

Frågan kom upp med anledning av en artikel i dagens (2021-03-25) DN med rubriken ”Vildsvinshuvud låg på koran i Vetlanda – utreds som hets mot folkgrupp”.

Lauritz.com
Känns tryggt att veta att den hårt pressade polisen i Vetlanda har tid att ägna sig åt påläggsfrågor. För tiden som polisen finns på plats vid polisstationen på Missionsgatan 4 är något begränsad (i):

Öppettider

Måndag stängt
Tisdag 12.00 - 17.00
Onsdag stängt
Torsdag stängt
Fredag stängt
Lördag stängt
Söndag stängt

Råkar polisstationen vara obemannad går det alltid att nå polisen per telefon eller via internet: 112 vid nöd/pågående brott. Polisanmälan, se www.polisen.se

Förövarens eller förövarnas beteende bör således rubriceras som hänsynslöst. Hade varit lätt att spara polisen en hel del besvär om förövarna valt rätt tidpunkt. Tisdag kl 12 till 17. Eller i stället för vildsvinshuvudet lagt huvudet av en påläggskalv på koranen. Påläggskalvar är skapade just för den uppgiften. Och är halal, förutsatt att de slaktats på rätt sätt. Vilket i och för sig är svårt att fastställa i efterhand för polisen som har enbart ett avskuret huvud att gå efter. Hade varit intressant att få veta huruvida halal slakt av ett vildsvin vars huvud är tänkt att läggas på en helig bok ansetts som förmildrande omständighet vid påkommen påläggning. Jag kan tänka mig att en fatwa av en kompetent mufti varit av stor hjälp härvidlag.

För att inte kränka troende borde detaljerade bestämmelser utformas om hur ett djurhuvud som är avsett att läggas på en helig bok bör vara beskaffat.

Polisen har tagit koranen i beslag ”för att söka spår och huvudet tog vi också med oss från platsen för att hantera som skräp” säger polisens presstalesman Björn Öberg. Jag får invända att ett vildsvinshuvud bör hanteras som matavfall och inte som skräp. Polisen borde veta bättre.

Björn Öberg konstaterar avslutningsvis att ”Vi har ingen misstänkt just nu. Därför vill vi gärna att personer som sett något tar kontakt med oss”. Måhända en bön i knäläge på en trasmatta i rätt riktning hade tillfört den ingivelse von oben som saknats. Böneboken fanns ju på plats.

Polisen har upprättat en anmälan för hets mot folkgrupp. Men inte ägnat en tanke åt att brottet föregåtts av hets mot djurart. Stackars vildsvin, som hetsats till döds och skändats, varför är det igen som engagerar sig för dess sak?

Donera till Medborgarperspektiv som driver bloggen och Lästips. Vårt arbete och resurser går till att stödja Nya Media och yttrandefriheten.
Klicka på något av beloppen i knappen och du kommer till en ny sida där du kan bekräfta din donation med ett klick eller öka på beloppet.

Publicerad av: 

Gerhard Miksche 2021-03-26