Vi får inte släppa ned vår gard

Enligt https://etidning.dn.se/2357/dagens-nyheter/394265/2021-03-22/19415861/vi....

Jag håller med Jens Runeberg. Det är nog bäst att vara försiktig. Men rubriken är intetsägande på så sätt att det inte framgår mot vem vi inte får släppa ned garden.

Det är först när man får veta att Sverige sedan 2017 är ”en av staterna som står bakom Stratcom i Riga – Natos center för forskning om informationskrigföring och utvecklingen vad gäller påverkansoperationer i sociala media” som bilden klarnar.

Vackert så. Det är bra med forskning och spridning av forskningsresultat till allmänheten. Förutsatt att forskningen sker utan skygglappar. Eller dolda direktiv.

På något sätt känner jag att beskrivningen av vad Natos center i Riga sysslar med är ofullständig. Vad som saknas klarnar dock vid fortsatt läsning. Det forskas om IS, Kina och Rysslands destabilisering av väst via nätet. För att ”Rysslands nätkamp för Donald Trump i de båda senaste presidentvalen är väl dokumenterad. Enligt CIA, FBI, den brittiska underrättelsetjänsten MI6 och andra skumraskorganisationer av liknande slag. Givetvis finns sådana även på den kinesiska och ryska sidan. Jag vågar påstå att forskningen kring Nato:s egna påverkansoperationer inte ligger centret i Riga lika varmt om hjärtat. Hade varit intressant att få en helhetsbild i stället för halva sanningen. Om ens det.

Frågan ställer sig om man ska förlita sig på påståenden vars sanningshalt endast styrks av att de upprepas om och om igen. Påverkansoperationer som klart och tydligt kvalificerar för den beteckningen men serveras allmänheten på ett sätt att informationen till slut sätter sig i ryggmärgen. Varmed syftet med informationen eller, rättare sagt, desinformationen nåtts.

När jag kommit till artikelns slut har även jag förstått att ”det är av synnerlig vikt för totalförsvaret att Sverige förstår och kan hantera påverkansoperationer” med DN:s benägna stöd. Och känner mig riktigt stolt då jag fått veta att Putin håller mig om ryggen genom att se till att ”Ryssland arbetar med att stödja ytterkanthögern”. Så det är bara att knacka på dörren hemma hos mig, Must och Säpo. Добро пожаловать!

Donera till Medborgarperspektiv som driver bloggen och Lästips. Vårt arbete och resurser går till att stödja Nya Media och yttrandefriheten.
Klicka på något av beloppen i knappen och du kommer till en ny sida där du kan bekräfta din donation med ett klick eller öka på beloppet.

Publicerad av: 

Gerhard Miksche 2021-03-22