Vem sviker vem?

Ledare (2021-03-16) i dagens DN: Sverige fortsätter att svika Malmös judar.

Det verkar stämma. Jag frågar mig ofta vem som sviker Sverige. Där finns det olika svar. I min värld ligger DN högt på rankninglistan.

Trots att jag inte varit inne i Malmö på länge tvivlar jag inte på att Malmös judar är utsatta i ordets rätta bemärkelse. För spott, spe, hot och värre. Fast skribenten går som katten kring heta gröten. Med en stor bild från tennislandskampen mellan Sverige och Israel 2008 på första sidan. Där kommer han inte längre än att citera Salomon Schulman (återkommande skribent i DN och Expressen): ”Nazister och extrema islamister har ingått en helig allians”. Som barnpsykolog vet Schulman bäst vilka som är Guds barn och vilka som är Hin Ondes. Dessutom indikerar hans namn han är skolad. Så han bör ju veta.

Genom denna inledning har läsaren gajdats rätt. In på den väg där SD och annat högerfolk suggestivt sammanstrålar med islamister.

En gång nämns faktiskt Israel/Palestinakonflikten i samband med skolan. Som ”anses så laddad att de [lärarna] ibland undviker ämnet.”

I sluttampen blir skribenten mer konkret: ”Antisemitismen kommer från flera håll. Den frodas hos nazistgrupper som NMR, den pyr bland vissa av vänsterns ”Israelkritiker” och den får ny luft av konspirationsteorier till alltifrån svenska Trumpanhängare till vaccinmotståndare.” Ett brett perspektiv. Men, är det också rätt perspektiv?

Var finns Rosengårds muslimer? Jag förmodar att de håller sig hemma. För de lever i sin egen fredliga värld och gör ingen förnär. Så att Malmös judar kan känna sig trygga i där och i andra utanförskapsområden såsom på Gustav Adolfs torg.

Jag har ett förslag till ledarskribenten. Vänta tills våren kommer. Låna en kippa. Ta flyg till Sturup. Därifrån taxi till Rosengård. Börja anteckna dina upplevelser. Längre än så behöver du inte planera.

Donera till Medborgarperspektiv som driver bloggen och Lästips. Vårt arbete och resurser går till att stödja Nya Media och yttrandefriheten.
Klicka på något av beloppen i knappen och du kommer till en ny sida där du kan bekräfta din donation med ett klick eller öka på beloppet.

Publicerad av: 

Gerhard Miksche 2021-03-16