Vad man icke kan tala om, därom måste man tiga. Eller låta bli att skriva om.

Peter Wolodarski har läst sin Wittgenstein.

I gårdagens NY Times On Politics hittade jag en stor artikeli om vad som händer vid gränsen mot Mexiko: What’s Driving the Surge at the Southern Border? Som föregåtts av många rapporter av liknande slag. Mänskliga svallvågor som med ökad kraft slår mot USA:s gräns mot Mexiko.

Wolodarski kniper ihop munnen. Han vet inte på vilken fot han ska stå. Man får gå tillbaka två veckor för att hitta något om Biden’s stora problem: Biden hårt pressad om invandring och Kina av Martin Gelin den 25/3. Sedan dess har DN ägnat sin uppmärksamhet åt annat: USA-fabrik slutar tillverka Astravaccin – Så fick Trump givare att ge mer än de ville – Fel att göra uppror mot amerikaners rätt att rösta – Amerikanska kvinnor har tvingats bort från arbetsmarknaden under pandemin – All star-match flyttas efter kritiserade vallagen i Georgia – Iran kräver att alla sanktioner hävs – Mannen bakom Kapitoliumattacken upplevde ”hjärntvätt” – Våldshotet mot kongressen kan vara här för att stanna – Biden: ”Förtvivlad över den våldsamma attacken” – Polisen kördes ihjäl vid attacken mot Kapitolium, föraren sköts till döds – Moskva varnar väst: Inga trupper till Ukraina – Gigantiska investeringar är det nya normala i Washington – Misstag med fulla läktare – Glad påsk på Europabörserna – Ryssland anklagas för ny aggression vid Ukrainas gräns – Varför har amerikanerna svårt att släppa taget om vapnen.

Artikeln i NY Times bekräftar att verkligheten hunnit i kapp Biden och en stor del av de som röstat på honom. Det framgår redan av första meningen: ”For a relatively popular Biden administration, the recent surge of migrants at the southern border has a emerged as a glaring vulnerability – Den senare tidens ökning av antalet migranter vid södra gränsen har visat på en sårbarhet hos Bidens förhållandevis populära regering som sticker i ögonen.”

En färsk opinionsundersökning ger vid handen att ”the public was broadly positive on President Biden’s overall performance”, medan allmänhetens bedömning av immigrationspolitiken är mycket negativ. Bland folk utan politiska preferenser tyckte 67 % att Biden gjorde ett dåligt jobb medan bara 30 % kände sig nöjda. Fast NY Times är inte sen att försöka förklara detta med att migrationen kommit igång en bra tid innan Biden tog över presidentämbetet och att ”the reasons behind it form a complex web that was a long time in the making” att ”orsaken till utvecklingen bildar ett komplext mönster som tog lång tid att ta form”. Välformulerade undanflykter som ändå är lätt att genomskåda.

Jag översätter nästa stycke i sin helhet: ”Medan republikanska kommentatorer utmålade uppgången [av immigrationen] som ett resultat av Biden’s mjukare inställning till immigrationen säger experter att detta döljer hårdare fakta: den huvudsakliga anledningen till emigrationen från Mexiko, Centralamerika och ställen söder därom kan hänföras till klimatändringen, våldsbrott och korruption – allt det här teman som Bidens regering måste ta ställning till om den ska ha en chans att stoppa inflödet av folk vid gränsen.” Inte ett ord om Trumps mur vars färdigställande Biden och republikanerna förhindrat och som hade stoppat migrationsvågen från att svalla över. Eller t o m att uppstå, för det var ryktet av den öppna gränsen och Bidens mjuka hållning som satt i gång vågen. Som belägg passar NY Times på att citera en representant för Oxfam, en migrationsvänlig internationell organisation: ”Det går inte att prata om någon speciell faktor [som orsak till migrationen], utan det är ett samspel av olika orsaker som eldar på den migration som skett under tvång [’forced migration’].

Hur det än förhåller sig så har 170 000 migranter anlänt till den amerikanska gränsen mot Mexiko enbart i mars, största antalet per månad under det senaste decenniet.

Sen blir det en uppräkning av verkliga eller förmenta orsaker till folkströmmen norrut som jag vill bespara läsaren. De känns alldeles för bekant. Bortförklaringar av olika slag i bästa NY Times-stil. Där DN har en hel del kvar att lära. Bortförklaringarna är stilistiskt fulländade.

Även amerikanen i gemen har börjat få upp ögonen för problemet. Inte enbart de som bor vid gränsen. Medan i januari endast en procent av de tillfrågade tyckte att migrationen var det viktigaste problemet visade en färsk Gallupundersökning att frågan under tiden klättrat upp till plats 3 på problemstegen. Jag förmodar att den kommer att klättra ytterligare när pandemin klarats av – USA är på god väg vad gäller vaccinering – förutsatt att Biden inte ändrar sin invandringspolitik under tiden. Just det tycks han vara på väg att göra. Det gäller bara att hitta på passande bortförklaringar åt sina väljare. Och även där är ser han ut att vara på god väg.

DN:s redaktion kan ta det lugnt. Argument en masse håller på att skeppas över Atlanten. För att tigandet ska ta slut och skrivandet kunna fortsätta obehindrat.

(i) https://www.nytimes.com/2021/04/05/us/politics/biden-immigration-crisis....

Donera till Medborgarperspektiv som driver bloggen och Lästips. Vårt arbete och resurser går till att stödja Nya Media och yttrandefriheten.
Klicka på något av beloppen i knappen och du kommer till en ny sida där du kan bekräfta din donation med ett klick eller öka på beloppet.

Publicerad av: 

Gerhard Miksche 2021-04-07