Vad är det som krossar bangladeshiernas dröm?

Jag tänker ta mig an dagens 2021-04-11 snyftartikel i DN: Just när människorna skulle ta klivet upp ur fattigdomen krossade klimatkrisen deras drömmar. Med Peter Alestig som författare och Paul Hansen och Maria Westholm som fotograf resp tecknare. Värt att nämna att Peter Alestig är ”klimatredaktör på DN och rekryterades nyligen till tidningen i samband med den utökade satsningen på klimatbevakning”. Jag förstår att Peter har har rätt bakgrund för uppdraget: Journalistutbildning på Stockholms universitet 2007-2010 enligt Linkled-In.

Ungefär hälften av artikeln (på totalt 17 sidor utskrivet på printer) är foton eller andra illustrationer. Underlaget till en av illustrationerna är taget ur nationalencyklopedin. Där Bangladeshs och Sveriges ytor och befolkningstal jämförs. Medan Bangladesh upptar drygt en tredjedel av Sveriges yta är dess befolkningsmängd drygt 16 ggr Sveriges. 1150,6 invånare per kvadratkilometer mot 25,5. Intressant info men långt ifrån komplett. Jag hade gärna sett en komplettering med nedanstående fakta.

Wikimedia (i)

Befolkningsökningen i Bangladesh har visserligen minskat betydligt, men tilltar fortfarande med ca 1,5 miljoner människor per år. (ii) År 2050 beräknas befolkningen uppgå till ca 192 miljoner, en ökning med mer än 28 miljoner sedan 2020. Eller en ökning med mer än 2 ggr Sveriges nuvarande befolkning. Befolkningsökningen fram till 2020 enligt diagrammet nedan är imponerande. Eller förfärande.


www.worldometers.info

”Bangladesh har visserligen alltid drabbats av väderkatastrofer, påpekar han [professor Saleemul Huq, ’en av världens ledande forskare på klimatsårbarhet och anpassning’]. Men klimatförändringen gör att allt – cyklonerna, översvämningarna, regnen, erosionen, saltvatteninträngning – får extra kraft.” Eller, som jag ser det, överbefolkningen.

Jag gör det lätt för mig och hoppar över text- och bildmängden tills jag hamnar hos Lutfor Morol som sitter på platsen ’där det hände’. Det som hände var en flodvåg som utlösts av en cyklon. Som förde med sig förstörelse av en dimension som vi här i Sverige knappt kan föreställa oss.

Vi får veta att Lutfor drömmer om att hans barnbarn ”ska bli människor. Och att de ska få en utbildning och jobb. Men inte här, någon annanstans. Där det finns en framtid.”

När jag läst detta och såg att artikeln därmed var slut blev jag besviken. Jag hade förväntat mig av Peter Alestig att han som ”någon annanstans” skulle rekommenderat exempelvis Sveg i Härjedalen. Där det varken finns cykloner eller livshotande översvämningar som de som alltid funnit i den bengaliska viken. Att han inte gjorde det måste kännas som svek för bangladeshierna.

En randanmärkning. Människorna sägs ha tagit ”klivet upp ur fattigdomen” Hur rimmar det med att Bengalen (varav nuvarande Bangladesh var en del) var ett av Indiens mest välmående områden under britternas kolonialvälde? Vilket tyder på att ”klivet upp” föregåtts av ett kliv i riktning nedåt. När hände det klivet och vad kan ha utlöst det? Något för Peter Alestig att fundera över.

(i) https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=99573990
(ii) https://www.worldometers.info/world-population/bangladesh-population/Donera till Medborgarperspektiv som driver bloggen och Lästips. Vårt arbete och resurser går till att stödja Nya Media och yttrandefriheten.
Klicka på något av beloppen i knappen och du kommer till en ny sida där du kan bekräfta din donation med ett klick eller öka på beloppet.

Publicerad av: 

Gerhard Miksche 2021-04-12