USA – hunger – 2021

Vilken kombination! Artikeln ”Einst waren sie Ärzte oder Elektrotechniker – heute stehen sie für eine kostenlose Mahlzeit an. In Amerika grassiert der Hunger“ i dagens (2021-04-07) Neue Zürcher Zeitung (NZZ) fick mig att kolla DN för att se om jag läst och förstått rätt. Schwyzerdütsch är ju inte helt lätt och det finns dessutom åtskilliga lokala varianter som i sin tur skiljer sig en hel del från varandra.

En liten historia vid sidan om. En gång på 70-talet stod jag i en buss vid Kennedy Airport som skulle ta mig från en terminal till en annan. Tyvärr körde den åt fel håll i terminalrundan, så jag hann åka förbi nästan alla terminaler innan jag kom fram. Det var varmt och trångt på ett sätt som inte går att föreställa sig i dessa Coronatider. Inklämda bredvid mig stod två flickor som pratade med varandra. Jag var nästan tvungen att lyssna på dem. Det tog mig hela rundan fram tills jag skulle av för att förstå att de konverserade i denna exotiska variant av tyskan.

Nu återvänder jag till artikelns rubrik vars översättning låter så här: ”Tidigare har de varit läkare eller elektrotekniker – idag står de i kö för en gratis måltid. I Amerika härskar hungern.”

På min sökning fick jag tre träffar. Jag hade använt själva rubriken som sökord: 2021-03-06: De flydde genom Europa på rullskridskor; 2021-03-01: FN-chefen: Att skära ned biståndet en dödsdom för Jemen; 2021-01-24: Inte ens Zlatan lär kunna göra en Ulf Lundell.

Ingen fullträff precis, Zlatan till trots. Vilket gör att jag berättar vad reportern David Signer har att säga.

Redan underrubriken får ens öron att resa sig: ”Pandemin har skärpt den prekära livsmedelssituationen i USA. Var femte har inte alltid tillräckligt med mat. Samtal med människor i Chicago som står i kö för en gratis måltid.” Och det fortsätter i samma anda.

”Ordet ”hunger” får en att tänka på jordens fattigaste länder, på områden med inbördeskrig, stater som kollapsat och områden med torka såsom Tchad, Centralafrika eller Haiti. I motsats till dem är USA jordens i ekonomiskt hänseende ledande nation. Men icke förty grasserar hungern där. Vid förra årets slut var 54 miljoner amerikanare, d v s en sjättedel, beroende av understöd. 2019 var det endast 10,5 % som försörjningsläget var osäkert för. Enligt en studie av Brookings Institute har denna andel mer än fördubblats. Ca en femtedel av befolkningen har inte alltid tillräckligt att äta. Hos familjer är denna andel t o m betydligt större. Och detta i ett land som producerar mer livsmedel än som kan konsumeras. Enligt organisationen Feeding America är andelen i lantliga och av jordbruk präglade regioner särskilt iögonfallande.

Men även miljonstäder som Chicago har drabbats. Här har en sjättedel av hushållen inte alltid tillräckligt med mat.

Sedan fortsätter författaren med att berätta om alla de privata initiativen för att hjälpa nödställda. En annan risk som följer med fattigdomen är frånvaron av allmän sjukvård. Socialarbetaren Jennifer Wood förklarar hur snabbt någon kan krascha i USA: ”Jag känner folk som fick läggas in på intensiven och som sedan stod där med ett berg av skulder på 300 000 dollar. De ställdes inför domstol, man tog ifrån dem huset, till slut stod de på gatan.”

Detta utdrag borde räcka för att dämpa DN:s ständiga svammel om frihetens och demokratins högborg. Spädbarnet i demokratins vagga verkar ha utvecklats till …..det är nog bäst att läsaren försöker hitta ett passande uttryck på egen hand.

Donera till Medborgarperspektiv som driver bloggen och Lästips. Vårt arbete och resurser går till att stödja Nya Media och yttrandefriheten.
Klicka på något av beloppen i knappen och du kommer till en ny sida där du kan bekräfta din donation med ett klick eller öka på beloppet.

Publicerad av: 

Gerhard Miksche 2021-04-07