Undantagstillståndet har blivit normaltillstånd

I Frankrike.

Enligt Pierre Rosanvallon (i) som intervjuats av den tyska dagstidningen Die Welt.(ii) Rosanvallon sägs vara ”demokratiteoretiker”. Hans bok ”Populismens århundrade” har nyligen kommit ut på tyska. Jag citerar intervjuaren Martina Meister: ”Terror, kravaller, brutala polisingripanden, strider om fördelning av resurser. Det är så historikern Pierre Rosanvallon beskriver det våld som råder i det franska samhället. Och kritiserar president Emmanuel Macron med minimal förståelse för demokrati”.

Rosanvallon menar att en ny tidsålder börjat, präglad av hat mot statens representanter. Det är framför allt presidenten som en del vill göra ett huvud kortare. Och menar att det offentliga våldet, vars rötter går tillbaka till franska revolutionen, är inget nytt. Men motsätter sig jämförelsen mellan Macron och Ludvig XVI.

Samt lyfter fram polisvåldet. Men inte våldet mot polisen, som också förekommer (iii). Lite i stil med Black Lives Matter. Fast skiljer mellan ”importerat våld”, som kostade läraren Samuel Paty livet, och inhemskt våld, som bussföraren i Bayonne, Philippe Mongouillot, föll offer för. Han som råkade ut för ”socialt våld” då han krävde att passagerare skulle ta på sig andningsskydd. Rosanvallons argument är nog tänkt att gå hem hos en tysk läsarkrets som aldrig hört talas om Mongouillot. Bilden är från befolkningens sorgetåg i Bayonne. (iv) I främsta ledet änkan och döttrarna.

Tillåt mig göra en liten detour. ”Sociala” våldet mot Mongouillot utövades faktiskt av samma klientel som låg bakom mordet på Samuel Paty. Men man får leta länge för att hitta förövarnas namn. Efter dådet flydde Moussa B., Mohammed C. och Selim Z till den fjärde attentatsmannen Mohammed A:s bostad. Att läsa i BasKulture (v) men inte i den franska dagspressen. Som stjärna bland experterna kan Rosanvallon knappast ha varit ovetande om det jag grävde fram på nolltid. Eller så är hans expertis anfrätt.

Vad är då anledningen till detta mentala svarta hål? Jag har inget annat svar är att det som hänt bussföraren inte passar in i Rosanvallons och andra experters värld. Experter på att avslöja och dölja som det passar. Frankrikes historia har ömsom varit fredlig och ömsom våldsam. Precis som andra västeuropeiska stormakters. Kanske med större amplitud hos en del av svängningarna. Det som inte passar in och tydligen ska döljas är att La Grande Nation inte längre är en nation, utan två. Minst.

Att Rosanvallon går så långt som att ifrågasätta Frankrike som demokrati samtidigt som han banaliserar våldet i samband med franska revolutionen och avrättningen av Ludvig XVI är snarare en bisak i sammanhanget.

På intervjuarens fråga om anledningen till spliten mellan makthavarna och folket pekar Rosanvallon på den franska politiska kulturen: ”Erövringen av makten i Frankrike är allt annat än en harmonisk process. Makt är unik och odelbar. Man förfogar över den eller den tas ifrån en. Det finns ingen kompromisskultur hos oss, det förhandlas inte. Den franska lösningen är makten ständigt växlar mellan vänstern och de konservativa. Denna typ av politik fungerar enligt mönstret frände eller fiende…. Det som kännetecknar dagens situation är att det tillkommit konjunkturella element som lett till att demonstrationerna blivit våldsamma.”

Så sant, fast den franska demokratin tycks ändå ha fungerat hyggligt under de senaste femtio åren. Samt periodvis även tidigare.

Konjunkturella svängningar är ej heller något nytt i sammanhanget. Franska revolutionen föregicks som bekant av flera års misskörd. Vid en tidpunkt då ekonomin tyngdes av en hög statsskuld. Då desinformationen låg på ungefär samma nivå som idag. För visst är det sant att Marie Antoinette sagt ”låt dem äta bakelser” när hon fick veta att det rådde stor brist på bröd?

(i) https://www.bing.com/images/search?view=detailV2&ccid=jJqifLv2&id=A457B5...
(ii) https://www.welt.de/politik/ausland/plus223601114/Demokratie-Spitzenfors...
(iii) https://www.youtube.com/watch?v=K5BLv8X9v1s
(iv) https://www.valeursactuelles.com/societe/bayonne-la-famille-du-chauffeur...
(v) https://www.baskulture.com/article/la-violence-des-racailles-bayonne-et-...

Donera till Medborgarperspektiv som driver bloggen och Lästips. Vårt arbete och resurser går till att stödja Nya Media och yttrandefriheten.
Klicka på något av beloppen i knappen och du kommer till en ny sida där du kan bekräfta din donation med ett klick eller öka på beloppet.

Publicerad av: 

Gerhard Miksche 2021-01-04