Ukraina. Vapenskrammel. Vems?

Enligt DN 2021-04-16 är det Kreml som skramlar vid Ukrainas gräns. D v s Kremls ”tiotusentals soldater”. Och då hade de redan hållit på att skramla i två veckor. Skamligt skrammel: Sk(r)amligt. Fast även om de flesta experter inte tror på krig ”så kan situationen snabbt urarta”.

”Det ryska propagandamaskineriet är i full gång” skriver Anna Lena Laurén. ”Natos propagandamaskin är i full gång” dristar jag mig att komplettera med. Plus DN:s, plus….

”Att Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj tar med sig CNN:s korrespondent till fronten och låter sig filmas springande är ett tydligt budskap till USA. Zelenskyj säger rent ut till CNN att USA:s president Joe Biden måste göra mer för Ukraina.” Och ”Vi kan bli anfallna vilken dag som helst. Det vet vi sedan 2014.”

Kanske dags att påminna Volodymyr att den ursprungliga betydelsen av hans namn. Volodymyr har nordisk bakgrund (Valdemar m m). Det torde ha förts till det gamla Kiev med varjagerna på 700/800-talet. Den mäktige/kände (stammen mar) + härskaren (jfr sv välde). Inte borde en äkta Volodymyr krypa på den svarta jorden för en Joe med irländskt påbrå!

Nog med utdrag ur DN:s artikel. Nu kommer jag att reflektera informationen i den spegel som den tyska webbtidningen Deutsche WirtschaftsNachrichten (DWN) med Ernst Wolff som extern författare (tillhör ej redaktionen) tillhandahåller (i).

De inledande orden i rubriken Krutdurken Ukraina: USA drar i trådarna i bakgrunden – med Kina och Europa som motståndare ger enligt min uppfattning ger en mer relevant beskrivning av läget i konflikten Ryssland/Ukraina med USA och EU som aktörer i bakgrunden.

Som utgångspunkt översätter jag inledningen av artikeln.

Ukraina förvandlas mer och mer i en för den internationella gemenskapen högexplosiv krutdurk. För två veckor sedan blåste president Wolodymyr Zelenskyj medvetet liv i den sedan länge pyrande konflikten genom att förklara, att vilja återerövra den av Ryssland annekterade halvön Krim och återerövra den av proryska separatister styrda regionen Donbass.

Med sina nyligen framförda krav att Nato borde skynda på att uppta Ukraina som medlem i militärpakten hällde han ytterligare olja på lågorna. Än mer extremt yttrade sig nyligen Ukrainas ambassadör i Tyskland. Han hotade med nukleär upprustning ifall Ukraina inte tillräckligt snabbt erbjuds medlemskap i Nato.

Med tanke på dessa ständigt ökande hot får man intrycket, att de militära rörelserna i landet inte tyder på goda avsikter. Enligt den ukrainska regeringen har Ryssland placerat mer än 40 000 soldater vid gränsen mot östra Ukraina. USA har bett Turkiet att bevilja genomfart till Svarta havet för två krigsfartyg; Natos ledning har förklarat att man kommer att hålla gemensamma manövrar med den ukrainska armén.

Det är ingen tillfällighet att den ukrainska presidenten skärpt konflikten med Ryssland, eftersom han är i behov av något som avleder befolkningen från misslyckandet med att bekämpa korruptionen i landet. Att ta sig an korruptionen har varit en av hans viktigaste paroller under valkampen. Misslyckandet med korruptionsbekämpningen gör också att landets svåra ekonomiska läge fortsätter. Ukraina är i händerna på den internationella valutafonden, som senast (2020) beviljat ett lån på fem miljarder USD, motsvarande 15 % av statsutgifterna.

Bakom det mesta som händer i Wolodymyr Zelenskyjs Ukraina kan man skönja USA:s agerande. Det räcker med att nämna president Bidens son, Hunter Bidens mellanhavanden i landet och det faktum, att Ukrainas finansminister Natalija Naresko är amerikan (med ukrainska rötter) och fick ukrainskt medborgarskap samma dag som hon tillträdde posten som finansminister efter att ha nyligen flyttat till Ukraina. Under hennes egid förvärvade bl a den amerikanska koncernen Monsanto stora jordegendomar i landet.

Sedan sitt intåg i Vita huset driver Joe Biden på konflikten i Ukraina. Exempelvis förklarade han i början av mars att Krim tillhör Ukraina. Någon vecka senare kallande Biden Putin för ”mördare” och för någon vecka sedan försäkrade han att Zelenskyj kan räkna med ”USA:s stöd mot Ryssland utan några som helst begränsningar”. Inklusive atombomber?

Ernst Wolff ser även en helt annan anledning till att en konflikt i Ukraina skulle kunna främja USA:s intressen. F n är Ukraina det viktigaste transitlandet för export av rysk naturgas till Västeuropa. USA har ett stort eget intresse i att exportera till Västeuropa sin genom fracking utvunna naturgas, som varken miljömässigt eller ekonomiskt kan mäta sig med den ryska naturgasen. Att USA på alla sätt försöker främja exporten av sin egen gas har under lång tid framgått av Trumps och Bidens försök att stoppa utläggningen av gasledningen Nordstream 2. Att detta skadar Tyskland och Nederländerna ekonomiskt - två av USA:s allierade i Nato - verkar Biden inte bry sig ett dugg om.

Att Zelenskyj tar tillfället i akt för att solidarisera sig med USA beror inte minst på att han därigenom ser en chans att rädda sin politiska karriär. Att dra in landet i en väpnad konflikt av potentiellt stora dimensioner och därmed förödande verkningar tycks inte bekomma honom. Vilket gör att det finns skälig anledning att ifrågasätta hans lojalitet till Ukraina och landets befolkning.


(i) https://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de/511267/Pulverfass-Ukraine-Di...

Donera till Medborgarperspektiv som driver bloggen och Lästips. Vårt arbete och resurser går till att stödja Nya Media och yttrandefriheten.
Klicka på något av beloppen i knappen och du kommer till en ny sida där du kan bekräfta din donation med ett klick eller öka på beloppet.

Publicerad av: 

Gerhard Miksche 2021-04-22