Tur i oturen

Tur att inte mamma lever och får se Liberalerna bryta med sin egen historia, menar Maria Schottenius i dagens DN Kultur. D v s att mamma Inga haft vett att lämna det jordiska innan Jan Björklund efterträddes av Nyamko Sabuni som kan tänka sig att sitta i en regering som stöds av SD. I DN Kultur 2021-04-05 får man också veta att Ellen Key och Elin Wägner inte heller hade gillat Liberalernas öppning mot SD om de levat. Och Eva Moberg och ”alla de andra socialliberala kvinnorna” som slapp vara med om denna påsk. Hur är det med de socialliberala männen? Räknas de inte i det som enligt Schottenius framstår som ett socialliberalt feministiskt parti? Eller har de tagit till sjappen tillsammans med Lars Leijonborg?

”Många av mina nära vänner har i det längsta röstat på Liberalerna, eftersom de i hela sitt liv varit socialliberaler. Men nu är det slut.”

Jag förstår att Maria Schottenius sörjer: ”På punkt efter punkt har partiet övergivit det stolta socialliberala arvet för att ge plats åt det nyliberala marknadstänkandet.”

Lite märkligt att få veta att det socialliberala arvet inte hänger ihop med det nyliberala marknadstänkandet. Kan någon förklara för mig hur ordet ”liberalt” som förenar dem kan användas på diametralt motsatt sätt? Eller förklara anledningen till att partiet bytt namn från Folkpartiet till Liberalerna? Man byter ju inte hux flux ett sedan länge etablerat namn utan anledning. Kan det vara så att folket, d v s svenska folket, spelat ut sin roll för att ersättas med den transatlantiska liberalismens hägring av ett gränslöst människohav?

Så det kanske finns en reell anledning till att resa en minnessten över de forna liberalerna. Som brydde sig i första hand om sitt eget land. Och inte gick i andra makters ideologiska ledband.

För sent att fråga Maria Schottenius mor. Men inte för sent att fundera.

Donera till Medborgarperspektiv som driver bloggen och Lästips. Vårt arbete och resurser går till att stödja Nya Media och yttrandefriheten.
Klicka på något av beloppen i knappen och du kommer till en ny sida där du kan bekräfta din donation med ett klick eller öka på beloppet.

Publicerad av: 

Gerhard Miksche 2021-04-06