Touché – touchy

Touché: (franska) (där blev jag) träffad (medgivande till motståndare som fått in en träff i fäktning, ett tungt argument i en diskussion eller dylikt).(i)
Touchy: (engelska) retlig, snarstucken, lättstött, överkänslig, irritabel, lättretlig, känslig.(ii)
Båda härledda från latinets tangere – vidröra.
Det var DN:s artikel ’Ungerska premiärministern bjuds in i valkampanjen – i Frankrike’ (2021-09-24)(iii) som fick mig att tänka på sambandet. Med underrubriken ’Ungerns premiärminister Viktor Orbán ger sig in i valrörelsen – inför nästa års presidentval i Frankrike. På fredagen tog han emot den högerradikale förmodade presidentkandidaten Éric Zemmour i Budapest’.
Zemmour som därigenom skulle bli en konkurrent till Marine Le Pen. Med, som artikelns författare Ingmar Nevéus skriver, risken att konkurrensen bland högerpopulisterna skulle kunna gynna den franske presidenten Emmanuel Macron som ställer upp för omval. Möjligen en baktanke hos Zemmours agerande. Som framskymtar hos en artikel i Le Monde av den 3:e i månaden.(iv)
Förmodligen frågar sig läsaren vad touchy har för bäring på detta. Jag ska försöka ge en förklaring.
Både Orban och Le Pen brukar av PK-media ställas i skamvrån på grund av sina högerextrema åsikter. När nu Zemmour självmant ställer sig i samma hörna får den en ny kvalitet. Av den enkla anledningen att Zemmour har judiskt påbrå. Den nya sortens högerextremism kan således inte längre kopplas ihop med antisemitism och blir därmed rumsren.
Ett avgörande steg i den riktningen tog Marine Le Pen då hon tog avstånd från sin far Jean-Marie Le Pen, Rassemblement National’s (RN) grundare. Som för inte länge sedan blev dömd av en fransk domstol för ett antisemitiskt uttalande(v). I övrigt har RN:s målsättning bibehållits.
Vilket får mig att utropa Touché! Interpretationen vad/vem som får känna sig träffad av mitt inlägg överlåter jag åt läsaren.


(i) https://www.synonymer.se/sv-syn/touch%C3%A9
(ii) https://sv.glosbe.com/en/sv/touchy
(iii) https://www.dn.se/varlden/ungerns-viktor-orban-in-i-valkampanjen-i-frank...
(iv) https://www.lemonde.fr/politique/article/2021/09/03/election-presidentie...
(v) https://www.bfmtv.com/societe/chambres-a-gaz-l-amende-de-30-000-euros-co...

Donera till Medborgarperspektiv som driver bloggen och Lästips. Vårt arbete och resurser går till att stödja Nya Media och yttrandefriheten.
Klicka på något av beloppen i knappen och du kommer till en ny sida där du kan bekräfta din donation med ett klick eller öka på beloppet.

Publicerad av: 

Gerhard Miksche 2021-09-26