Ekonomi, miljö och teknik

Artiklar vi gillar

Fungerande slutförvar hotar Miljöpartiets existens - Vad hände egentligen när regeringen sköt beslutet om slutförvaret för använt kärnbränsle framför sig? Det handlade i varje fall varken om kärnavfallet som sådant, om tekniken eller om miljöhänsyn. Jan Blomgren reder ut.

Energy Education: A blog about clean and reliable energy - The objective of this blog is to provide information about the pros and cons of different energy sources to promote technically sound decisions regarding clean, safe, inexpensive and reliability electricty. The blog focuses on nuclear power, which provides all of these attributes but continues to be a subject of opposition in the popular press.

Apple redesigned the credit card. Can it redesign debt? - Intressant koncept, men är det tillräckligt bra?

Digital money is here: Will it make us more free–or less? - Insiktsfullt om kryptovalutor.

Why Renewables Can't Save the Planet - En aktivist som kommit till insikt.

Klimatfrågan avgjord - Oroa er inte, klimathotet är påhittat!

Ädel, ädlare, ädlast: Blåklintsblått och duvblodsrött - En artikel om rubiner och safirer.

Slänger du smarta glödlampor? De innehåller ditt wifi-lösenord. Se upp med säkerheten i ditt smarta hem! Använd helst inte lampor som styrs via WiFi, utan helst via andra tekniker som Zigbee.

SwebbTV visar en intervju med Lars Bern om det överdrivna klimathotet. Den är mycket informativ och bör ses av alla som lider av klimatångest. Den är god terapi. Ytterligare terapi finns på Klimathotet.

Busvebacken - Mycker intressant och lärorik redogörelse för ett lantbruk och dess historia. Ger god insikt i lantbrukets villkor.

Liten utredning kring klimathoten - Av Per Hagenäs. Intressant läsning för dem som är skeptiska till klimathotet.

Kryptovalutor t.ex. Bitcoin har blivit populära och deras värde har ökat fast med stora svängningar. Personligen har jag varit skeptisk beroende på att det behövs väldigt mycket datorkraft för att behandla stora blockkedjor som behövs när det blir många användare och transaktioner. Nu har BIS (Bank of International Settlements i Schweiz) kommit med en rapport som bekräftar mina farhågor. Nättidningen Entrepreneur har en artikel som kort beskriver rapporten under rubriken: "Is Bitcoin Going to Crash the Internet? These Experts Think So.

Frågan om alternativ till Facebook är ju uppe då och då. En artikel i Nya Dagbladet ger 5 skäl till varför du bör överge Facebook till förmån för VK. Argumenten är rimliga även om frågan om säkerhet mest gäller om man föredrar USA eller Ryssland. Informationen på både Facebook och VK är ju offentlig så alla kan ju ända se den.

Den som vill veta mer om hur man blir spårad på olika sajter kan läsa Breakits artikel om hur "Svenska partier kartlägger dig på nätet – i smyg: ”Bryter mot lagen”". Detta gäller inte bara svenska partier utan alla sajter som använder Facebook Pixels. Mer om vad Facebook gör hittar du här i Facebooks egen beskrivning. Lästips använder inga spårningsprogram.

En välskriven och intressant artikel om Golfströmmen av Anders Stigebrandt: "Golfströmmen är trög" - Det finns inga vetenskapliga belägg för att den så kallade Golfströmmen kommer att stanna av på grund av en ökad växthuseffekt. Strömmen ingår i den globala termohalina cirkulationen, som till sin natur är ett trögt system.

Varför leva som man lär när man kan luras - En läsvärd artikel i Resumé av Björn Rietz om att tilliten och pålitligheten håller på att eroderas i Sverige.

Plastpanik - En väl underbyggd artikel av Rebecca Weidmo Uvell om att plast inte är så miljöfarligt som alarmisterna vill få det till. De alternativ som regeringen driver fram är faktiskt värre. Vad som dock inte är utrett är vad mikroplasterna (alltså det som blir kvar när plasten brutits ner i små korn) kan ha för inverkan på levande organismer. Är det farligt eller har det ingen betydelse? Det behöver studeras mer.

Swedsoft - Intressant rapport om programvarans betydelse för svenskt näringsliv. Rapporten kan hämtas här.

En artikel från Australiska Mumbrella som är lång men mycket intressant om tekniken bakom debaklet med Facebook och Cambridge Analytica: How Cambridge Analytica’s Facebook targeting model really worked – according to the person who built it

Den verkliga nyttan av AI - En artikel i Resumé som tar upp utmaningar med AI och att väst inte äger den frågan längre. Kina satsar stort. I artikeln nämns ett experiment som BBC gjorde och där det bara tog 7 minuter för det kinesiska övervakningssystemet att hitta BBC:s reporter. Se BBC:s reportagefilm här. Hoppas detta övervakningssamhälle inte kommer till Sverige.

Surviving The Retail Apocalypse - CBInsights skriver initierat om hur vissa företag t.ex. IKEA lyckas överleva "butiksdöden" medan andra går under när e-handeln tar över.

Sajter och magasin

Aktuell Hållbarhet . Utges av Bonnier Business Sustainabiliy, innehåller nyhetsnotiser om miljö- och hållbarhetsfrågor. Några aktuella artiklar: Överenskommelse om miljöanpassad vattenkraft klar och Var tredje ung svensk kvinna lider av klimatångest och Klartecken för miljözoner för personbilar.

Alternativ.nu - Sveriges diskussionsforum för självhushållning. Här kan du få hjälp att bli mer självförsörjande genom att läsa, fråga och diskutera husbehovsodling, djurhållning, hantverk, byggande, boende, tillvaratagande och mycket annat en självhushållare kan behöva kunna. Värdefullt om allt går år helvete.

Bengts nya villablogg - Solceller på varje hus i framtiden. Bengt Stridh: Gillar energifrågor och skriver om solceller för att sprida kunskap och inspiration om denna i Sverige alltför okända teknik. Det jag skriver är mina personliga åsikter och återspeglar inte nödvändigtvis min arbetsgivares åsikter. Finns även på Twitter.

Björn Jeffery - En ekonomi- och företagarblogg av Björn Jeffery, f.d. VD på Toca Boca.

Breakit - Mycket bra och aktuell teknik-/ekonomiinformation speciellt om nya företag. Exempel på artiklar i ett viktigt ämne; kompetensutvisningarna: Utvisningar av kodare i Sverige allt du behöver veta om reglerna och Näringslivstoppar i gemensamt upprop, stoppa utvisningarna.

CB Insights - En av de bästa sajterna för strategisk affärsinformation.

Climate News - Delvis kontroversiell men har artiklar av intresse. Exempel på artikel: Global warming pushers demand media CENSOR all opposing views, claiming they are “too right to debate”.

Climate Science News - Klimathotsskeptisk sajt med intressanta artiklar.

Climatism - Tracking Anthropogenic Climate Alarmism. Faktaspäckad med data om "klimathotet" som mest troligt är "Global cooling". Många bra artiklar med referenser till viktiga rapporter, som SR15 från IPCC i oktober 2018 om extremväder, där IPCC själva säger att det inte blivit mer extremväder trots att halten koldioxid i atmosfären har ökat.

Dagens Analys - Bra och snabba marknadsanalyser som t.ex. denna: Mark Zuckerberg vill veta om han är snäll mot sina användare. En intressant artikel om Google-annonser och GDPR finns här: Youtube och Google använder GDPR för att stänga ute tredjepartsaktörer.
När nu (2018-07-05) Bonnier köper Dagens Media (inklusive Medievärlden) och slår ihop branschtidningen med Resumé är Dagens Analys den enda kvarvarande och oberoende branschtidningen som enligt dem själva "står (vi) likt David mot Goliath när det handlar om att ge relevanta nyheter och vassa analyser av det digitala landskapet i Sverige och världen."

Ekonomistas - Sex forskare (Harry Flam, Jesper Roine, Lars E. O. Svensson, Daniel Waldenström, Jonas Vlachos, Robert Östling) i nationalekonomi som brinner för saklig samhällsdebatt och nationalekonomisk forskning. Ekonomistas har ingen gemensam politisk uppfattning och varje skribent står enskilt för sina inlägg. De åsikter vi för fram sammanfaller inte nödvändigtvis med de organisationer vi tillhör.

ENERGINYHETER.se - Mötesplatsen för dig inom energibranschen.

Foreca - Väderguiden - En blogg om vädret, årstiderna och meteorologi. En bra blogg om meteorologi och väder. Foreca har också väderprognoser och appar för Android och iOS.

Gizmodo - Amerikansk sajt för teknikentusiaster.

GWPF - The Global Warming Policy Forum - Common sense on climate change. The Global Warming Policy Forum is a London-based think tank which conducts campaigns and activities which do not fall squarely within the Global Warming Policy Foundation’s remit as an educational charity.

IMIT - Stiftelsen IMIT grundades 1979 genom en samverkan mellan IFL, Chalmers tekniska högskola, Handelshögskolan i Stockholm, Kungliga tekniska högskolan och Lunds tekniska högskola.
IMITs målsättning är att främja och stödja forskning och utveckling inom teknisk, industriell och administrativ förnyelse.
Fyra gånger per år ger IMIT ut en alldeles utmärkt tidskrift MGMT of Innovation and Technology där man oftast beskriver innovation för framtiden.

IVA - Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademin är världens äldsta ingenjörsvetenskapsakademi och grundades 1919.
IVA skall ”…..till nytta för samhället främja tekniska och ekonomiska vetenskaper och näringslivets utveckling” (IVAs ändamålsparagraf).
IVA tar upp olika aktuella frågeställningar och ger också ett stort antal event och seminarier. Event och seminarier är öppna för alla och är kostnadsfria. De flesta eventen streamas.
IVA har tolv avdelningar med nära 1300 svenska ledamöter som är fördelade inom olika teknik- och ekonomiområden. Ledamöterna består av beslutsfattare och experter från näringsliv, akademi och förvaltning. IVA verkar över hela Sverige och har en stark förankring i näringslivet inte bara genom ledamöterna utan också genom IVAs Näringslivsråd. Här ingår cirka 230 företag och organisationer från industri- och tjänstesektorn. Både privata och offentliga verksamheter är engagerade.

Jajja Magazine - Insiktsfullt om webb och marknadsföring.Tänkvärd betraktelse av Urban Lindstedt: När den digitala oskulden försvann.

KLIMATBALANS - oberoende klimatinformation. Vi är skeptiska om det påstådda, presenterar klimatfakta, forskning och debattunderlag, Klimatbalans nyanserar klimatdebatten i Sverige.

Klimatkarusellen - En sajt av Elsa Widding där hennes bok Klimatkarusellen presenteras och kan köpas och där hon har en blogg om klimatfrågor. Elsa Widding skriver i bloggen bl.a. Om nuvarande alarmism och ensidighet får fortsätta är jag rädd att Sverige snart inte längre kommer att kunna uppfattas som vare sig välfärdsstat eller kunskapssamhälle. Alarmismen har blivit en mångmiljardindustri och koldioxid ett starkt varumärke och ett levebröd för alltför många.

Klimatsans - Sans och vett med fakta om klimatet. Klimatsans är ett öppet och fritt nätverk för sansad, faktabaserad information i klimatfrågan. Vi är ett nätverk för intresserade och kunniga människor som utbyter kunskap och synpunkter om klimatforskning, energi och miljö samt Jordens resurser. Vi är strikt neutrala avseende religion och partipolitik med undantag av klimatpolitiken. Denna försöker vi påverka genom att förmedla korrekta fakta och aspekter på deras praktiska följder.

Klimatupplysningen - Stockholms Initiativet, för en genomtänkt klimatpolitik. Förening har till ändamål att verka för en rationell klimat – och energipolitik baserad på sund vetenskap och sunt förnuft genom att sprida information inom dessa områden.

Ludwig von Mises-institutet - Mot staten, för fred och frihet, egendom och rätten till ditt eget liv.

Lästips om klimatet - En samling artiklar som behandlar klimatet och varför det inte finns något klimathot utan hotet är alla de missriktade åtgärder som jordens länder och inte minst Sverige vidtar för att bekämpa "hotet". Om alla dessa åtgärder genomförs kommer vi definitivt att gå mot en katastrof och ett sammanbrott av de flesta samhällets funktioner, elbrist, matbrist, energibrist i allmänhet, förstörd infrastruktur, utrotning av vissa djur och växter, arbetslöshet, sammanbrott av samhällets institutioner, kanske diktatur och ett allmänt våldsamt samhälle där de starkaste vinnner.

Lästips om skatter och ekonomi - En samling artiklar som behandlar skatter och ekonomi.

Mini-Istid - Norsk klimatblogg med fakta. (Fin vinjettbild.)

Recode - Amerikansk nyhetssajt om teknik och ekonomi mm.

Resumé - En tidning om reklam och media från Bonnier Business Media.

Upphandling24 - För den som vill öka sin insikt i aktuella upphandlingsfrågor. Exempel på artikel: Är Göteborg Sveriges sämsta upphandlingskommun?