Stick, för annars riskerar du att stickas eller värre

Ta det lugnt! Uppmaningen, som DN och Le Monde m fl rapporterat, gäller inte dig utan de fransmän som råkar befinna sig i Pakistan just nu. Den berör ca 800 personer enligt den franska ambassadens liggare. Indirekt även 32 franska företag med dotterbolag i landet. Uppmaningen utfärdades av den franska ambassaden därstädes. Frankrike är populär hos den pakistanska regimen som en slags motvikt till USA:s, Kinas och Indiens ekonomiska dominans. Pakistan är populärt bland franska politiker för sina goda chanser att sko sig i samband med vapenaffärer.

I början av veckan blockerade det islamistiska partiet Tehrik-e-Labbaik Pakistan (TLP) (i) en del av utfarterna vid landets två största städer Lahore och Karachi samt landets huvudstad Islamabad. Partiet krävde att den franske ambassadören skulle förvisas till sitt hemland på grund av att Emmanuel Macron försvarat rätten till karikatyr när han hedrade den av en tjetjensk islamist dödade läraren Samuel Paty. Paty hade dristat sig att visa Charlie Hebdo’s karikatyrer av Mohammed vid en lektion om åsiktsfrihet hos det läroverk där han undervisade.

Blockeringen föregicks av att islamistpartiets ledare Saad Ritzvi gripits efter att ha uppmanat till en protestmarsch mot den franske ambassadören. Manifestationerna stoppades hårdhänt av polisen, vilket ledde till att två poliser och ett okänt antal protesterande dödades. Igår förbjöd regeringen Tehrik-e-Labbaik och blockerade temporärt Twitter, Facebook, WhatsApp och YouTube. Jag känner visst obehag över att Pakistan har kärnvapen

Statistik över i Frankrike levande pakistanier saknas. Enligt officiell statistik (ii) har 4 357 pakistanier sökt asyl i Frankrike år 2019 och 3426 år 2020. Att minst 50 000 personer med pakistanskt påbrå lever i dagens Frankrike torde inte vara någon överdrift, trots att de flesta pakistanier har Storbritannien som emigrationsmål.

I Frankrike boende immigranter från Asien enligt födelseland (iii).

År                      2017                 2012             2007

Pakistan            26 600             20 600          16 900
Indien                41 500             34 500          29 100
Afghanistan       17 200               5 200            3 400


(i) https://en.wikipedia.org/wiki/Tehreek-e-Labbaik_Pakistan
(ii) https://www.lefigaro.fr/actualite-france/la-filiere-d-immigration-pakist...
(iii) https://www.insee.fr/fr/statistiques/4510549?sommaire=4510556

Donera till Medborgarperspektiv som driver bloggen och Lästips. Vårt arbete och resurser går till att stödja Nya Media och yttrandefriheten.
Klicka på något av beloppen i knappen och du kommer till en ny sida där du kan bekräfta din donation med ett klick eller öka på beloppet.

Publicerad av: 

Gerhard Miksche 2021-04-20