Solskenshistorien var falsk

DN:s Lars Wierup menar att uppgiften om att maffian lämnat Södertälje var falsk. Och därmed solskenshistorien som riksdagsledamoten Gustaf Lantz (S) berättat för allmänheten. Det som gör läget än mer hotfullt är att Södertäljemaffian hotas av inre splittring. Med risken att den ynglar av sig.

Sen gör Wierup en liten utvikning och berättar att ”40-åriga Sargonta går fram mot de många gravljus som trängs under reklamskylten för ekologiska bananer. Framför ett inramat foto sätter hon ner sig och knäpper upp sitt halsband. – Det finns inga ord…Hela det assyriska och syrianska folket är chockat, säger Sargonta efter att hon, liksom många andra, hängt sitt halsband kors över fotoramen.” Bilden som ramen omger visar en 39-årig fyrabarnspappa som drev flera restauranger och pubar i Stockholm. Och så låter Lars Wierup läsaren veta det polisen vet eller i vart fall påstår sig veta. För att rätt snart hamna hos ’Södertäljenätverket’. Som redan ansågs vara knäckt. Inte att undra att den icke initierade läsaren också känner sig knäckt. Lite många trådar för att spinna vidare på för att få fram en trovärdig berättelse. Fast det där med ’hela det assyriska och syrianska folket…’ får en att spetsa öronen.

Wierup fyller på med både det ena och andra. Som grädde på moset serveras läsaren kommunstyrelsens ordförande Boel Godner (S) insikt. Som går ut på att något behöver göras, fast utan att skrämma bort en del av sin väljarkår. Och Boel konstaterar på bästa kommun- och landstingssvenska att ”vi har stärkt upp våra processer.”

Stärkt upp sina processer har även den lokala maffian gjort. Och ligger som vanligt ett steg före.

För att återgå till rubrikens konstaterande att ’maffian lämnade aldrig stan’. Försynte Wierup avstår från att ställa frågan efter hur och när maffian kom dit. Vilket är förvånande, eftersom det torde vara lättare att göra sig av med något då man känner dess ursprung. Varken under vikingatiden fanns det någon maffia i Södertälje och inte heller på 1980-talet då jag arbetade i stan. Fast jag misstänker att det var då som de första maffiagroddarna började gro i Genetamyllan.

Om inte Wierup klarar av att lägga ihop ett och ett, så får jag göra det och döpa om Södertäljemaffian till den syriansk-assyriska maffian. Svårare än så är det inte. Men det är uppenbarligen fortfarande tabu för somliga att sätta den implicita etniska komponenten på pränt.

Donera till Medborgarperspektiv som driver bloggen och Lästips. Vårt arbete och resurser går till att stödja Nya Media och yttrandefriheten.
Klicka på något av beloppen i knappen och du kommer till en ny sida där du kan bekräfta din donation med ett klick eller öka på beloppet.

Publicerad av: 

Gerhard Miksche 2021-06-07