Pigtråd och snusförnuft

Nyheter från Danmark & Litauen via Paris & Malmö.
Saken rör en speciell sorts pigtråd, danska ordet för taggtråd. Som danskarna nyligen levererat till Litauen. Om inte taggtråd varit förbjuden hos oss hade Litauen kanske vänt sig till Sverige om hjälp och skapat arbetstillfällen. Jag har full förståelse för att det inte står eller sägs ett ord om detta i våra media. För det skulle kunna uppfattas som en pik mot oss själva.

En pikant aspekt är att artikeln (i) i gårdagens (2021-10-02) franska Le Monde har tidningens skandinaviska, i Malmö bosatt journalist Anne Françoise Hivert som författare.

Jag har för mig att det finns gott om vildsvin åt det litauiska hållet. Vilket gör att bönderna där har all anledning att skydda sina får och getter med pigtråd. Den litauiska regeringens prioritering är dock en annan. Det som landet försöker skydda är gränsen mot Vitryssland. Där all världens migranter väntar på att bli insläppta i EU. Som den vitryske presidenten Aleksandr Lukasjenko släppt fram för att ge EU en känga. Eller pik.


taz.de

När Viktor Orban för några år sedan agerade på likande sätt genom att sätta upp ett taggtrådsstängsel vid gränsen mot Serbien beskylldes han (och beskylls fortfarande) för omänsklighet och främlingshat.

Danmarks socialdemokrater som f n är i regeringsställning tillsammans med andra partier känner sig inte helt bekväma i sin nya immigrationsfientliga kostym. För att inte ställa någon Nilsen, Andersen, Jensen eller Pedersen i skottgluggen har partiet utsett en invandrare som kostymens offentlige bärare: statsrådet för immigration Mattias Tesfaye med etiopiskt påbrå. Tesfaye drog sig inte för att resa till Litauen där han tillsammans med inrikesministern Agne Bilotaite inspekterade det nyuppsatta taggtrådsstängslet à la Danoise. Som inte liknar traditionell, mellan pålar uppspänd taggtråd utan består av med rakbladsskarpa skär försedda, spiralformigt på marken utlagda taggtrådsrullar.

Inte helt oväntat att Amnesty International och andra NGO:er inlagt protest. Men danska regeringen verkar vara lomhörd på det örat. Och även Bryssel, åtminstone för tillfället. För danskarna är ju kända som goda demokrater, i motsats till Orban. Vilket inte hindrat Tesfaye att solidarisera sig med just denne Orban och mena att Ungerns 2015 i hast uppsatta stängsel mot Serbien är en vettig lösning.

Nyligen bemötte de danska socialdemokraternas talesman Andreas Steenberg kritiken snustorrt med ’Vi kan inte ta emot allt folk från Mellanöstern och Afrika som vill komma hit’.

Att snusandet är utbrett inom den svenska arbetarklassen har tyvärr inte lett till samma mått av snusförnuft hos S som hos det danska broderpartiet.

Vilket får mig att tänka på att snusförnuft egentligen inte har ett skvatt med snus att göra. Danskarnas snusförnuft torde bero på andra orsaker eftersom snus inte längre går att köpa i Danmark. Anledningen är EU:s generella snusförsäljningsförbud mot vilket Sverige tillkämpat sig ett undantag. Vore snusförnuftigt om våra inneboende kämpatakter även kom till användning i mer angelägna frågor än snusandet.(i) https://www.lemonde.fr/international/article/2021/10/02/le-danemark-offr... (bakom betalvägg)

Donera till Medborgarperspektiv som driver bloggen och Lästips. Vårt arbete och resurser går till att stödja Nya Media och yttrandefriheten.
Klicka på något av beloppen i knappen och du kommer till en ny sida där du kan bekräfta din donation med ett klick eller öka på beloppet.

Publicerad av: 

Gerhard Miksche 2021-10-03