På håret

Nu menar jag inte Trumps fina hår. Och inte Bidens heller. Förresten, har någon funderat på varför det finns så få flintskalliga statsmän? Flintskallar göre sig icke besvär? En intressant fråga som jag saknar kompetens för att kunna besvara. Som hypotes får duga att ett yvigt hårsvall är bra för att dölja bärarens innersta tankar.

Åter till Biden och Trump. Biden fick sju miljoner fler röster än Trump, vilket motsvarar ca fyra och en halv procent av samtliga avgivna. Ett betryggande försprång? Ja, ifall varje röst vägt lika. Så är dock icke fallet hos värdens äldsta demokrati. Ifall Trump fått 32 507 fler röster hade de säkrat hans andra period på fyra år som president. Förutsatt att rösterna avgetts där de gjort störst effekt. Allt detta enligt Pierre Breteau’s och Grégor Brandy’s uträkning i Le Monde av den 4 jan 2020 (i). Fördelade på rätt sätt mellan Arizona, Georgia, Wisconsin och Nebraskas andra valdistrikt. Det hade räckt med 0,02 % av de avgivna rösterna för att trygga Trumps fortsatta regeringsinnehav. Tillkommer att det är vinnaren som i fyrtioåtta av USAs femtiotvå delstater kammar hem samtliga elektorer. Även det en faktor som ur ett svenskt perspektiv snedvrider valutgången.

Bild: Wikipedia.

Det är inte första gången som utgången av ett amerikanskt presidentval hängt på ett fåtal röster – fåtal i relation till totalt avgivna röster. Så var det 2016 då Hillary Clinton förlorade trots ett försprång på knappt tre miljoner. Och även tidigare.

Pierre Breteau och Grégor Brandy har räknat ut, att i genomsnitt 241 000 röster hade räckt vid de nio senaste presidentvalen för att ändra valutgången. Al Gore hade bara behövt 269 röster avgivna i rätt delstat för att vinna presidentvalet år 2000. Ifall Gore blivit president hade det mycket väl kunnat hända att han fört en annan utrikespolitik än George Bush. I så fall skulle världen se ut något annorlunda idag. Eller möjligen mycket annorlunda. Men det är vanskligt att spekulera och leder ingen vart.

Det vore onekligen bra om amerikanerna tog sitt förnuft till fånga och reviderade sitt presidentvalsystem. För att slippa ifrågasättandet av valresultatet och därmed det demokratiska statsskicket. Men även införde en strikt kontroll av de röstandes identitet. Det verkar för mig som om de största bristerna finns just på det området.

(i) https://www.lemonde.fr/les-decodeurs/article/2021/01/04/presidentielle-a...

Donera till Medborgarperspektiv som driver bloggen och Lästips. Vårt arbete och resurser går till att stödja Nya Media och yttrandefriheten.
Klicka på något av beloppen i knappen och du kommer till en ny sida där du kan bekräfta din donation med ett klick eller öka på beloppet.

Publicerad av: 

Gerhard Miksche 2021-01-06