Orbán och Kaczynski har straffat EU

De är så jag läser rubriken för dagens ledare i DN (2021-03-03). Visserligen lyder den ”Orbán och Kaczynski har straffat sig ur EU”, men det stämmer inte. Både Ungern och Polen finns ju kvar. Således ett publicerat önsketänkande. Med förhoppningen att åtminstone några läsare tar till sig budskapet. Vilket verkar vara meningen med ledaren.

Enkelt att stoppa Viktor och Jaroslaw i samma säck. För de sägs ha systematiskt tagit kontroll över rättsväsendet och förvandlat det till ett regeringsorgan, gjort om TV och radio till propagandakanaler, låtit bli att agera när tidigare oberoende media köpts upp av regeringspartiets vänner och regeringschefens kompisar skott sig på allmänna medel. Fast polackerna med viss eftersläpning. Låter på något sätt bekant, det gäller bara att byta land och vem som menas med vänner och kompisar.

Ändå tycks det vara svårt för EU att knyta till säcken för att bli av med ungrarna och polackerna. Angela Merkel verkar ha stått i vägen. Som så ofta. På grund av det ”snöda motivet” att säkra röster i EU-parlamentet.

En sak skiljer dock Sverige klart från Polen och Ungern. Här i landet pågår definitivt inte ”ett nationalistiskt projekt för att likrikta kulturen, skolorna och samhället i stort.” Utan ett globalistiskt.

För att läsaren inte ska tro att det är enbart i Polen och Ungern som demokratin naggas i kanten drar skribenten även in Slovenien, Bulgarien och Rumänien. Som ”präglas fortfarande av omfattande korruption”. Nog så sant. Jag bara undrar varför Italien inte nämns i det sammanhanget. För att det inte ligger öster om gamla järnridån? Eller Luxemburg, som i dagarna blivit uthängd för samma sak.

EUs ”väldiga återhämtningsfond, till värn för pandemins härjningar” hotades av i Ungerns och Polens veto när EU försökte ingripa i dessa länders självständighet genom att sätta upp särskilda villkor. Polens och Ungerns reaktion var att hellre gå miste om pengarna än att tillåta utländsk inblandning. Då gav EU med sig. Inte med hänsyn till Polen och Ungern. Utan för att det enorma stödpaketet till Italien hade gått upp i rök. Ett land, där risken för korruption i samband med hanteringen av offentliga medel är överhängande. Förståeligt att Italien inte ens nämns i ledaren.

Dess avslutande rader får mig att småle: Auktoritära system som Orbáns och Kaczynskis har inte i EU att göra. En stor majoritet av ungrarna och polackerna vill stanna i unionen. Måtte de visa det vid valurnorna. Medan rösterna fortfarande betyder något.

’Orbans och Kaczynskis system’? Vad menar DN med det? Har DN någonsin vågat hänvisa till ”Sjuklöverns system”? För att ta ett närliggande exempel.

Eftersom DN räknar med möjligheten – och hoppas - att ungrarna och polackerna tar sitt förnuft till fånga och röstar bort Orban och Kaczynski, vad är då ’Orbans och Kaczynskis system’ annat än de av DN med öknamn försedda ungerska och polska demokratierna?

Donera till Medborgarperspektiv som driver bloggen och Lästips. Vårt arbete och resurser går till att stödja Nya Media och yttrandefriheten.
Klicka på något av beloppen i knappen och du kommer till en ny sida där du kan bekräfta din donation med ett klick eller öka på beloppet.

Publicerad av: 

Gerhard Miksche 2021-03-03