Opinion

Här återfinns specifika opinionsinlägg från olika sajter.

Dan Ahlmark har skrivit ett antal artiklar som går under rubriken "Varför välja Libertarianism som livssyn". Dessa artiklar finns nu att läsa i sin helhet här på Lästips. De har tidigare publicerats på Frihetsportalen.

Regeringen lägger nu förslaget om att skattefinansiera Public Service (SVT, SR, UR) men Cilla Benkö är kritisk.

En utmärkt artikel från Dagens PS av Johan Berntorp om De ska bygga vårt fortsatta välstånd dvs "Det som ska ta Sverige vidare och vårda arvet från de som slet är entreprenörer, företagare och folk som är villiga och kan ta ekonomisk risk.".

Ett bra inlägg från LRbloggare (Lärarnas Riksförbund) av Mikael Bruér om Hur ska barnen lära sig något om de ingenting kan.

En belysande artikel från Timbros Smedjan om subventionerade jobb och hur det fuskas med bidragen. VÄLFÄRDENS GULDGRÄVARE DEL 1. Subventionerade jobb har blivit en affärsmodell. Skatteverket gör det möjligt för företag att anställa personer utan uppehållstillstånd och få deras lön subventionerad av Arbetsförmedlingen. John Göransson skriver om en juridisk gråzon, där man inte bryter mot lagen men bryter mot lagens avsikt. Läs vidare här: Jobb i gråzonen

Ett fullständigt onödigt och kontraproduktivt förslag från regeringen om friår vilket skulle kosta 10 miljarder kronor. Med tanke på alla problem inom polisen, rättsväsendet, sjukvården, äldreomsorgen, skolan osv finns det bättre användning för pengarna.

Några ord i rättan tid. Anna Dahlberg, Expressen om Alliansens som vill lägga ner och privatisera Arbetsförmedlingen men är pro-business i stället för pro-market och har inget lärt av sina misstag. Detta innebär naturligtvis inte att jag tycker att Arbetsförmedlingen bör finnas kvar men ska den privatiseras måste man tänka på att det är skattemedel som används och då är det viktigt att samhället bibehåller kontrollen och förhindrar missbruk. Det krävs alltså ett tydligt regelverk, kompetens vid upphandling och kontroll av resultaten mot de mål som regelverket föreskriver. Tyvärr har mycket av detta saknats vid de privatiseringar som hittills genomförts.

Pettersson skriver bra med läsvärda kommentarer om svenska skolan med utgångspunkt från en artikel i GP skriven av Niklas Krog. Författaren Niklas Krog sitter på stol nummer sex i Svenska barnboksakademien. Varje år besöker han närmare hundra olika skolor för att prata om läsning. Krog oroas av växande skillnader mellan skolor och att en utbildningsunderklass skapas. Som Krog och många kommentatorer skriver så är många skolor bra och många lärare gör ett fantasktiskt jobb men motsatserna är alltför många. Nuvarande sätt att hantera ordning och reda fungerar inte när det saknas gemensamt språk och gemensam kulturell bakgrund. Att eleverna ska arbeta självständigt och söka kunskap är dessutom en omöjlighet när de inte vet vilken kunskap de ska söka och läraren misslyckas med att göra sig hörd eller få uppmärksamhet. Eftersom det mesta utbildningsmaterialet är på svenska, är ju läsförståelse på svenska grundläggande och som Krog skriver att de sämsta sjätteklassarna i en skola var bättre på att själva uttrycka sig i skrift än de bästa åttondeklassarna i en annan skola visar hur allvarligt problemet är.

En uppräkning av DNs felaktiga nyheter: "Makt utan ansvar" gjord av Rebecca Weidmo Uvell.

En angelägen artikel om den svenska tystnadskulturen inom myndigheter. Skriven av pensinerade professor Johan Thyberg från KI på NewsVoice. Beskriver t.ex. hur besluten om Nya Karolinska hölls hemliga för alla utam några få toppolitiker.

Fnordspotting har tagit bladet från munnen angående Moderaternas mjäkighet i debatten: "Moderaterna står handfallna inför LOs smutskastningskampanj".

En utmärkt artikel av Blanche Jarn på Timbro om Miljöpartiets identitetspolitik och medföljande islamisering av svenskt kulturliv: Dåliga nyheter för nationalmuseum. Citat "”Oj vad det ska mångfaldigas, inkluderas och normkritiseras”, skrev Barakat Ghebrehawariat när han blivit utsedd till medlem i insynsrådet."