North Stream 2

För drygt ett års sedan stoppades arbetet med att lägga ut den andra gasledningen i Östersjön som är tänkt att försörja Tyskland och andra EU-länder med rysk naturgas. Avbrottet förorsakades av USA där en lag stiftats mot det schweiziskt/nederländska konsortiet som betrotts med ledningsdragningen. Sanktionshotet fick konsortiet att dra sig ur. Av gasledningens längd på 1 230 km kvarstod då endast 6 % att färdigställa, sista sträckan från en punkt öster om Bornholm till den tyska kusten.

(Bild: Wikipedia)

Det finns två anledningar till USA:s sanktioner. En officiell och en inofficiell.
Den inofficiella anledningen är att USA vill bli av med sin genom fracking (hydraulisk spräckning) framställda naturgas. På grund av oljeprisets fall går den amerikanska frackingindustrin med stora förluster och är i stort sett bankrutt.
Den officiella anledningen är att USA vill skydda Tyskland och andra NATO-länder mot Rysslands inblandning i deras inre angelägenheter.
USA:s självpåtagna roll som beskyddare av europeiska ekonomiska intressen har inte fallit i god jord. Den tyske finansministern Olaf Scholz har kallat sanktionerna ”en allvarlig inblandning i Tysklands och EUS inre angelägenheter”(1).
I New York Times av den 7 okt 2019 (2) kunde man läsa att ”President Trump menar att gasledningsprojektet gör Tyskland till Rysslands gisslan”(2). Texas republikanske senator Ted Cruz menade att projektet ”skulle komma att uppmuntra Ryssland till militära äventyr”. Den förre polske försvarsministern Radoslav Sikorski gick så långt som att jämföra projektet med 1939 års Molotov-Ribbentrop pakt.
I dagarna har arbetet med ledningsdragningen tagits upp igen.(3) Nu är det två ryska båtar som håller på att lägga ut resten av ledningen. Mot dem biter inga amerikanska sanktioner. Och inte heller Polens och Ukrainas klagovisor om förlorad inkomst genom att ledningen inte dragits på deras mark respektive i deras territorialvatten. Vid sidan om ryska Gazprom drivs projektet av det nya konsortiet Uniper och Wintershall (Tyskland), ÖMV (Österrike), Uniper (Frankrike) och Shell (Storbritannien/Nederländerna).
I ett försök att i sista minuten stoppa återupptagningen krävde USA:s tillförordnade ambassadör i Berlin häromsistens ett ”moratorium”.(4) Men Merkel och andra europeiska regeringschefer verkar har slagit dövörat till de goda råden.
Var står då Sverige i denna konflikt? Regeringen duckar som vanligt. Nog det bästa för en gångs skull.
Men icke så DN. Två ledare av Gunnar Jonsson borde räcka som illustration.
Den första (5) skrevs 2019 när USA införde sina sanktioner. Med kommentaren: ”Sanningen är att Nord Stream är Putins projekt.”
Den andra (6) kom i slutet av september 2020 när det blev tydligt att projektet skulle komma att återupptas. Under rubriken ”Nord Streams ryska gas borde lukta illa.” Nu blandar Jonsson friskt ryskt naturgas med attentatet mot Aleksej Navalny och annekteringen av Krim. Och fortsätter: ”Tyskland har lång politisk tradition att försöka ”förstå” Ryssland, vad som än händer. Förre socialdemokratiske förbundskanslern Gerhard Schröder är Putins polare och har länge suttit i styrelsen för Nord Stream.”
Något referat i DN om att arbetet med gasledningen återupptagits har jag inte kunnat hitta. Icke förty har historien om North Stream 2 bidragit till min förståelse av hur DN fungerar.

(1) https://www.dw.com/en/germany-eu-decry-us-nord-stream-sanctions/a-51759319
(2) https://www.nytimes.com/2019/10/07/business/energy-environment/gas-nord-...? (bakom betalvägg)
(3) https://www.lemonde.fr/planete/article/2020/12/11/reprise-du-chantier-du... (bakom betalvägg)
(4) https://www.svd.se/usa-ber-eu-stoppa-rysk-gasledning
(5) https://www.dn.se/ledare/gunnar-jonsson-nord-stream-ett-gasprojekt-som-l...
(6) https://www.dn.se/ledare/gunnar-jonsson-nord-streams-ryska-gas-borde-luk...

Donera till Medborgarperspektiv som driver bloggen och Lästips. Vårt arbete och resurser går till att stödja Nya Media och yttrandefriheten.
Klicka på något av beloppen i knappen och du kommer till en ny sida där du kan bekräfta din donation med ett klick eller öka på beloppet.

Publicerad av: 

Gerhard Miksche 2020-12-13