Nöff, nöff, nöff…nix!

Hamburgare från gris som aldrig grymtar. Låter fantastiskt. Borde välkomnas av både judar och muslimer. Företaget Impossible Foodsi såg ut att ha lyckats med det till synes omöjliga. Med Impossible Burger som inte innehåller ett gram fläskkött.

Fläsk är, som alla vet, tabu för både muslimer och judar. Som de flesta vet känns, å andra sidan, hamburgare utan en andel fläskkött något torra.
Fast frånvaron av fläskkött räcker inte ändå för att göra produkten med säkerhet kosher, d v s rumsren i religiös bemärkelse för troende judar. Hur koranen ställer sig till Impossible Burger är än så länge en väl bevarad hemlighet. Förmodligen krävs det en fatwa för att skapa klarhet. Eller oklarhet, sunnitiska och shiitiska rättslärda kan tänkas komma till olika slutsatser. Risken att bryta mot religiös lag gjorde att Orthodox Union’s kosher division, en judisk certifieringsinstans för livsmedel, vägrade certifiering för den av konsumenterna efterlängtade produktenii. VD:n Rabbi Menachem Genack förklarade att anledningen till att produkten inte kunde godkännas berodde på att de ingående komponenterna visserligen var kosher men att produktens namn kunde tänkas såra somliga konsumenters känslor. Samtidigt som han medgav att Impossible Burger ’är en mycket stor succé och folk tycker verkligen om den…den är verkligen en utmärkt produkt hur man än ser på den.’

Genack hänvisade också till vad som hände när Orthodox Union kosher division tidigare godkänt bacon som inte kom från gris: ’Vi dränks fortfarande av telefonsamtal från konsumenter som antingen inte begriper detta eller är inte bekväma med det.’ Rabbin verkar vara en vettig person inom religionens gränser.

Beslutet innebär att produkten inte får serveras hos restauranger med kosher certifiering. Å andra sidan är det upp till varje troende att fatta sitt eget beslut om att konsumera hamburgaren, eftersom den i sig är kosher.

Det är inte första gången som ett godkännande ifrågasatts av liknande anledning.

Som förklaring för det till synes obegripliga hänvisas i artikeln till den religiösa betydelsen av ’marit ayin’ - hur något ter sig för ögat -, ett koncept hos judisk religiös lag, som förbjuder handlingar som verkar strida mot judisk lag, men som inte gör det i teknisk bemärkelse. Någon som ser en trosfrände äta en sandwich med Impossible Pork skulle kunna tro att denne åt mat som inte var kosher. Eller, omvänt, att se någon trosfrände äta till synes förbjuden (men i verkligheten kosher) mat skulle kunna få iakttagaren tro att konsumtionen av sådan mat var tillåten.

Tänk vad tomma ord kan betyda. Eller hur vantro kan komplicera livet. Jag hoppas att mina egna ord uppfattas som kosher. Det är i vart fall meningen med dem.

En sak till. Det jag skrivit bör inte uppfattas som en rekommendation av Impossible pork ur hälsosynpunkt. Det finns anledning till frågetecken i det sammanhanget.


(i) https://impossiblefoods.com/products/burger
(ii) https://www.jta.org/2021/09/27/food/plant-based-impossible-pork-is-here-...

Donera till Medborgarperspektiv som driver bloggen och Lästips. Vårt arbete och resurser går till att stödja Nya Media och yttrandefriheten.
Klicka på något av beloppen i knappen och du kommer till en ny sida där du kan bekräfta din donation med ett klick eller öka på beloppet.

Publicerad av: 

Gerhard Miksche 2021-09-29