Mitt i? Prick? Smeten?

Fel, ”mitt i Huddinge – DIN LOKALTIDNING! Mitt i når svindlande 25 procent av de svenska hushållen”. NUMMER 42 – 23 OKTOBER – 29 OKTOBER 2021 – VÄSTRA. Som varje vecka dumpas i vår brevlåda.

Fråga mig inte vad ’VÄSTRA’ betyder. Huddinge är, om jag inte har fel, en av Sveriges snabbast växande kommuner. Med en folkmängd på drygt 110 000 invånare. De går framåt med rasande fart. Vilket bl a syns på bilköerna, där farten mot/från ’stan’ d v s Stockholm, minskat i motsvarande grad.

Förutom ett halvsidesfoto på Nour Nmamal och Shayma Kibinge som ’siktar högt’ med en rödvit basketboll får man på första sidan veta:
a) Kö för att lämna gängkriminalitet (i)(ii), och
b) LISTADE. Grantorp och Visättra [bostadsområden inom kommunen] räknas nu som utsatta. (iii)

Informationen om den minskade kön slås upp ca 10 ggr så stort som den om tillkomsten av två ytterligare utanförskapsområden. Vilket i och för sig är förståeligt, eftersom Grantorp och Visättra enbart kompletterar redan inom kommunen befintliga områden av samma slag.

När jag bläddrar vidare till sid 5 och 6 hamnar jag hos artikeln om avhoppen (a) som täcker 2/3 delar av uppslaget. Av de båda kvarvarande sjättedelarna täcks en av informationen med rubriken Det statliga stödet för landet räcker inte ens för Huddinge och ett foto av kommunstyrelsens ordförande Daniel Dronjak (M) som låter mig veta att ’Styret vill lägga 4 miljoner kronor på avhopparverksamheten nästa år.´’ D v s att en del av kommunalskatten som jag betalar går till en verksamhet som borde skötas av rättsvårdande myndigheter. Intressant att också få veta att ’Varje avhoppare kostar runt 1,5 miljoner kronor att hjälpa tillbaka.’ Pengarna räcker således för att finansiera knappt 3 avhopp per år. Jag undrar om en försäkring mot återfall ingår i kostnaden. Enligt Dronjak lägger staten totalt 15 miljoner kronor på avhopparverksamheten, fast då för hela landet (en summa som enligt regeringens budgetproposition ska fördubblas för 2022).

Ledsamt att det går trögt med finansieringen, men jag gissar att åtminstone en person är nöjd: Erol Tümen, ’uppsökare på Huddinge kommun’ (med foto), vars levebröd därmed är säkrat.

Jag tror knappast att det bekommer Erol när man på sida 12 får veta att den med avhoppen konkurrerande nyrekryteringsverksamheten av de kriminella gängen funkar bra i både Visättra och Granberg. Viket Daniel Dronjak tycker är tråkigt. Vad Erol Tümen tycker får man inte veta. Men onekligen säkras Erols verksamhet under lång tid framöver genom kriminalitetens tillväxt. Och hans chans att få arbetskamrater samt att genom sin yrkeserfarenhet bli chef för ett kommande kommunalt uppsökarkontor bara växer.

Referenserna nedan motsvarar innehållsmässigt i stort artiklarna i papperstidningen. Kompletterande info finns att hämta på https://www.mitti.se/huddinge


(i) https://www.mitti.se/nyheter/rekordmanga-vill-lamna-det-kriminella-livet...!@saelx1gnhvINabc6peW6Q/
(ii) https://www.mitti.se/nyheter/statligt-stod-for-avhoppare-racker-inte-ens...
(iii) https://www.mitti.se/nyheter/polischefen-forvanande-att-de-inte-varit-me...

Donera till Medborgarperspektiv som driver bloggen och Lästips. Vårt arbete och resurser går till att stödja Nya Media och yttrandefriheten.
Klicka på något av beloppen i knappen och du kommer till en ny sida där du kan bekräfta din donation med ett klick eller öka på beloppet.

Publicerad av: 

Gerhard Miksche 2021-10-28