Kulturarbetare i skottgluggen

I DN 2021-10-22 (i) får man veta av kriminologen Amir Rostami att ”inte många andra kulturarbetare…riskerar att bli skjutna på öppen gata”. Kulturarbetaren ifråga är ”den framgångsrike rapparen Einár” som ”aktualiserat kopplingen mellan kriminalitet och musik”. En rätt så ny koppling som inte har behov av att ’aktualiseras’. Eftersom mitt enda exempel på en känd musiker som samtidigt var kriminell är renässansfursten Carlo Gesualdo. Han som mördade sin hustru och hennes älskare. (ii) Fast det finns nog fler.

”För bara ett par veckor sedan släppte Stockholmspolisen en rapport där musikens betydelse pekas ut.” Rostami förvånas ej av ”att en artist som kopplas till gangsterrappen blir måltavla för en dödlig attack. – Vi vet ännu inte vad motivet är”. Fast Rostami är medveten om att Einár levde ”nära den kriminella miljön”. För att ett par stycken längre fram konstatera att ”Einar har själv flera tidigare domar mot sig, bland annat för misshandel, narkotikabrott och olovlig körning. I offentliga domstolsdokument 2019 stod det att han bedöms befinna ’sig i brottslig verksamhet’.”

Intressant att få veta att ’befinna sig i brottslig verksamhet’ likställs med ’närhet(en) till den kriminella miljön’. Det finns gott om folk som av en eller annan anledning oförskyllt råkat hamna i den situationen utan att själva vara kriminella.

I övrigt finns inte mycket att invända mot det Rostami skriver. Han ger en bred bild av kopplingen mellan gängkriminaliteten och rappartisternas musikaliska yttringar. Samt berör också medias roll och deras ansvar genom förhärligandet av denna i grunden sjuka ’konst’. Och inte enbart medias, utan kulturskribenters, politikers, tjänstemäns o s v hymlande för dessa kriminella. Vilket lett till att den här kulturen ’legitimerats’.

Rostamis vettiga artikel överskuggas emellertid av en sällan sedd uppsjö av hyllningar och kondoleanser, som fyller dagens (2021-10-23) DN. Fyra helsidor i den allmänna delen och ytterligare fyra i DN Kultur.

Rekommenderad läsning: Samnytt, där man hittar mängder av kompletterande information.

Donera till Medborgarperspektiv som driver bloggen och Lästips. Vårt arbete och resurser går till att stödja Nya Media och yttrandefriheten.
Klicka på något av beloppen i knappen och du kommer till en ny sida där du kan bekräfta din donation med ett klick eller öka på beloppet.

Publicerad av: 

Gerhard Miksche 2021-10-23