Kuggfråga: Vad är det som förenar Obama och Lukasjenko?


Paret Obama med Lukasjenko och dennes son (i)

Svar: Försök att tvinga politiska motståndare på flygresa att landa för att haffa dem.

Nästa kuggfråga: Vad är det som skiljer Lukasjenko och Obama åt?

Svar: Utfallet av deras försök.

Jag börjar med Obamas ”Evo Morales grounding incident” (Wikipedia) (ii)

Den 1 juli 2013 befann sig Bolivias regeringschef Evo Morales på hemresa från Moskva, där han deltagit i en konferens. I samband med sitt besök hade Morales intervjuats av Russia Today om Edward Snowden, som nyligen anlänt till Moskva från Hongkong. Vid intervjun hade Morales antytt sin beredvillighet att bevilja Snowden asyl i Bolivia. En kort tid dessförinnan hade Snowden flytt till Hongkong. Hans fortsatta flykt från Hongkong berodde på att han befarade att bli anhållen även där (det var innan Kina tog ett hårt grepp om f d engelska kolonin) och utlämnat till USA för att anklagas för avslöjande av amerikanska statshemligheter.

Morales reste med ett mindre bolivianskt regeringsplan. Under hemresan fick han veta att Frankrike, Italien och Spanien stängt sina gränser för hans plan av ”tekniska skäl”. Morales valde då att landa i Wien. Som anledning utåt angavs bränslebrist. Han välkomnades och bjöds på frukost av den österrikiske regeringschefen Heinz Fischer. Sedan fick han fortsätta hemresan efter att planet hade tankats upp. Under tiden hade det inspekterats av den österrikiska polisen som konstaterade att Morales var den ende passageraren. Uppenbarligen spriddes information om detta utåt, vilket ledde till att Nato-länderna Frankrike, Italien och Spanien omedelbart öppnade sina gränser för planet samtidigt som de kom med ursäkter och undanflykter angående anledningen till det temporära överflygningsförbudet. Förloppet tyder på att USA och allierade trodde att Morales tagit med sig Snowden.

Kring detta några citat ur Wikipedia (för källhänvisningar, se där): ”Medan planet stod på flygplatsen kom den spanske ambassadören i Österrike med två av ambassadens personal och bad om att få undersöka planet, men Morales själv nekade dem tillstånd. Amerikanska regeringstjänstemän yttrade misstanken att Snowden kan ha varit ombord på planet. Morales beskyllde USA för att utöva tryck på europeiska länder och tillade att tvinga planet till att landa var ett brott mot internationell lag. Den spanske utrikesministern José Garcia-Margello uttalade offentligt att han hade fått veta att Snowden fanns på planet, men angav inte av vem. Jen Psaki, en talesman för den amerikanska regeringen, medgav att USA ”hade varit i kontakt med ett antal länder där det fanns en chans att Snowden skulle landa eller passera genom. Efter incidenten informerade sju latinamerikanska länder FNs generalsekreterare Ban Ki-moon om sina farhågor i samband med incidenten, varpå Ban Ki-moon bekräftade att ’ett statsöverhuvud och hans eller hennes flygplan åtnjuter immunitet och okränkbarhet’. Ban framhöll också vikten av att framledes förebygga incidenter som denna.”

I Le Monde (iii) av den 3 juli 2013 finns en detaljerad beskrivning av omständigheterna kring Morales flygresa från Moskva till La Paz som kompletterar informationen i Wikipedia.
-------

I svenska media är fördömanden av Lukasjenkos agerande legio. Förståeligt ifall den underliggande rättsprincipen tillämpades generellt. Såsom exempelvis vad gäller Snowden. Det som är förkastligt i mina ögon är att statsmakten och media anpassar rättsprinciper till enskilda rättsfall. Eller, med andra ord, agerar skönsmässigt.

Ann Lindes ord i dagens DN ”Belarus agerade farligt och hänsynslöst när ett passagerarplan tvingades ned i Minsk i söndags (iv) och hennes krav på att den belarusiska journalisten Roman Pratasevitj och hans flickvän Sofia Sapega ska friges omedelbart låter i mina öron som pladder så länge som den svenska regeringen och rättsväsendet inte tillämpar grundläggande rättsprinciper konsekvent och utan att snegla på utländska makters intressen.

Färsk information om Roman Protasevitj finns att hämta i dagens Deutsche WirtschaftsNachrichten (v). Där finns att läsa att Protasevitj enligt amerikanska Jamestown Foundation har arbetat för presstjänsten av den ukrainska neonazistiska bataljonen ’Azov’.


(i) https://www.bbc.com/news/world-europe-34411326
(ii) https://en.wikipedia.org/wiki/Evo_Morales_grounding_incident
(ii) https://www.lemonde.fr/ameriques/article/2013/07/03/une-rumeur-sur-snowd...
(iv) https://www.dn.se/sverige/ann-linde-kraver-att-raman-pratasevitj-friges/
(v) https://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de/512143/Bericht-Journalist-Ro...


Donera till Medborgarperspektiv som driver bloggen och Lästips. Vårt arbete och resurser går till att stödja Nya Media och yttrandefriheten.
Klicka på något av beloppen i knappen och du kommer till en ny sida där du kan bekräfta din donation med ett klick eller öka på beloppet.

Publicerad av: 

Gerhard Miksche 2021-05-26