Visst är det bra med kontanter.....

Kontanter kan inte enkelt spåras så ur integritetssynpunkt är de bra, men glöm inte att stänga av mobilen och allt annat som är uppkopplat. Det smarta hemmet får man se upp med och främst s.k. smarta högtalare som är ständigt uppkopplade. Undvik också fartkameror och trängselavgiftsstationer och andra övervakningskameror t.ex. i tunnelbanan och på vissa allmänna platser. I Kina kan det bli svårt och kanske även här.
Så är det när allt i samhället fungerar och all infrastruktur är tillgänglig, men hur är det när elnätet upphör att fungera och internet stängs ned efter cirka en timme?
Hjälper det då med kontanter? Ja, om vi och hela samhället har förberetts sig på rätt sätt, men det har vi inte!

Nästan alla större butiker och definitivt de som ingår i större kedjor har sina kassasystem och inte bara kortterminalerna, kopplade till centrala databaser, så de går inte heller att använda, om man inte har infört manuella rutiner för att hålla reda på lagersaldon mm. Jag har inte hört talas om någon som har sådana rutiner på plats och därför kommer butikerna att väga sälja ens mot kontanter så länge man tror att kommunikationen kommer tillbaka.

Jag råkade själv ut för en sådan situation när jag skulle köpa en adapterkabel till min släpvagn straxt innan besiktningen. Jag hade glömt att den nya bilen hade en annan typ av kontakt så det var bråttom. Butiken hade en kabel och efter att ha köat en lång stund kommer jag till kassan för att betala. Det går inte för de har ingen internet! OK, säger jag, för jag har kontanter, så kortbetalning är inte nödvändigt. Då svarar de att det går inte heller för lagersaldot kan inte uppdateras. Då frågar jag om de inte kan lägga en lapp i kassan och föra in det senare, men svaret blir nekande; de har inga sådana rutiner. Jag lämnar butiken utan kabel!
Tack ock lov var jag i bebyggda trakter och hittade en annan butik ett par mil bort och de hade både kabel och internet, så det löste sig.

Slutsatsen är att samhället är sårbart och utan riktiga förberedelser som täcker in att man kan vara utan både internet och el under både korta och långa tider så räcker det inte med att bara ha kontanter tillgängliga. Frågan är också hur mycket behövs? En veckas, två veckors eller en månads behov eller mer? Vill vi ha så mycket kontanter hemma? Troligen kommer man inte ens åt sitt bankfack och bankomaterna kan man glömma. Mycket att fundera på!

Kanske är detta lösningen på problemet med "spionerande" smarta högtalare: This DIY device prevents Amazon Alexa and Google Home from spying on you. Men det löser ju inte problemet med långvariga strömavbrott.