DN kultur 1 december 2020

Kommentar till Johan Croneman: Tala klarspråk om varför vi låter gamla dö i onödan på landets äldreboenden

Börsflog ättestupa, Ucklum, Bohuslän
Nu går Covid-19 ättestupan på våra gamla inte längre att dölja ens i DN.
I en krönika på DNs kultursida (istället för på dess rätta plats, tidningens ledarsida), ställer Johan Croneman frågan varför ”vi” har låtit våra gamla dö ”i onödan”. Och fortsätter med att säga att han fortfarande inte vet vems fel det var. Men han misstänker ”vår kollektiva syn på äldre ändå till slut gjorde sitt. Inspektionen för vård och omsorgs (Ivo) rapport om den kränkande behandlingen av äldre under covid-19-pandemin stökades undan redan i slutet av veckan i medierna och i Agenda knöt man ihop säcken”.
Sedan passar Croneman på att uttrycka sig ”drastiskt: … rätta mig om jag har fel, men det är väl ändå som att ge dödshjälp till någon som bett om hjälp?
För att till slut fråga sig om ”vi inte talar om allvarliga brott” och avsluta med att ”det saknas verkligen klarspråk i den här diskussionen. Istället tassar man runt och undviker att kalla saker vid sitt rätta namn.”

Vad är då rätta namnet, Johan Croneman? Du har ju haft chansen att sätta det på pränt för att delge det läsarkretsen. En chans som är få förunnad.
Och detta i åtanke av Maciej Zarembas fingervisning den 18 okt 2020 på samma kultursidor: https://www.dn.se/kultur/varfor-fick-de-aldre-do-utan-lakarvard/. Zaremba avstod från att lägga ansvaret på ”oss”, utan pekade i stället klart och tydligt ut ansvariga vad gäller Stockholmsregionen.

Publicerad av: 

Gerhard Miksche 2020-12-08