Kanarieöarna bortom horisonten

Dan Eliasson har besökt Kanarieöarna. Det gillades inte, så han håller på att bli omplacerad. Fanns det verkligen inga skäl för Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps (MSB) chef att besöka ögruppen som för tillfället verkar ligga under radarn?

Jag bara undrar. Artikeln av Valentina Jofré i den chilenska dagstidningen La Tercera (i) fick mig att fundera. Artikeln handlar om migrationen från Afrika till Kanarieöarna med rubriken ”Afrikansk migration: Kanarieöarna håller på att bli ett ”nytt Lesbos”. D v s motsvarigheten till det migrantkaos som råder på ön i andra änden av Europa.

Förra året anlände mer än 17 000 migranter till Kanarieöarna, ca 10 ggr fler än året innan. Omkring femhundra uppskattas ha omkommit under färden. Öarna ligger ca 10 mil väster om Nordafrikas kust. Startpunkten för resan är någon av Marockos hamnar, men migranterna kommer inte enbart från Marocko utan även från länderna söder om Sahara. Slutpunkten är i vart fall inte Kanarieöarna. Utan bl a Sverige. Så nog fanns det anledning för Eliasson att bege sig dit. Visserligen i annat syfte.

Spaniens inrikesminister Fernando Grande-Marlaska Gómez (foto: Wikipedia) har rest till Rabat för att diskutera med sin marockanske kollega Abdeluafi Laftit repatrieringen av migranterna och en ökning av gränskontrollen. Vilket i sin tur fick utrikesministern Arancha González att bege sig till Genève för hos IOM, FN:s organisation för migration, söka stöd för de ”irreguljära” migranternas repatriering. Därefter flög hon till Senegal för att inleda ”ett samarbete om migrationen där Spanien och sina nord- och västafrikanska grannar har ett gemensamt ansvar”. Det ökande antalet överfärder från det afrikanska fastlandet påminner om den kris år 2006 då 30 000 migranter nådde Kanarieöarna inom loppet av några månader. Nu är det situationen i Libyen och Sahel som återigen förflyttat migrationsvägarna västerut. Samtidigt som Covid-19 förvärrat situationen.

De som i första hand drabbas är Kanarieöarnas befolkning. Avsaknaden av en tydlig migrationspolitik förvärras av den bristande samordningen mellan de ministrar hos den spanska centralregeringen inom vars ansvarsområde migrationsfrågorna faller. Situationen har eskalerat till den grad att den spanske regeringschefen Pedro Sánchez uppmanats av Kanarieöarnas president Antonio Morales (Kanarieörarna har ett betydligt större mått av självstyre än andra spanska provinser) att äntligen agera.(ii) Kanske värt att nämna att Sanchez är ledare för spanska socialistpartiet.

Men det var visst Dan Eliasson jag tänkte skriva om. Förmodligen är han på gott humör när han nu äntligen fått tid över för att lära sig spanska. Så att han får ett grepp om en del av de frågor han var tillsatt för att lösa. Bättre sent än aldrig. Mejor tarde que nunca. Foto (iii)

PS: När jag hade skrivit färdigt såg jag i Expressen att Dan Eliasson ville ”prioritera familjen, som har fått stå tillbaka under både det gångna året och också under de närmare 20 år jag haft ledande befattningar i min statliga yrkeskarriär. Familjen har sedan länge ett eget boende i Las Palmas. Min dotter vistas och jobbar där en längre period.” Det är inte enbart familjen som fått stå tillbaka, bäste herr Eliasson, utan hela svenska folket.

(i) https://www.latercera.com/mundo/noticia/migracion-africana-islas-canaria...
(ii) https://www.lavanguardia.com/local/canarias/20201118/49537497811/morales...
(iii) https://stoppapressarna.se/svenskt/dan-eliassons-hemliga-homofest-i-utla...

Donera till Medborgarperspektiv som driver bloggen och Lästips. Vårt arbete och resurser går till att stödja Nya Media och yttrandefriheten.
Klicka på något av beloppen i knappen och du kommer till en ny sida där du kan bekräfta din donation med ett klick eller öka på beloppet.

Publicerad av: 

Gerhard Miksche 2021-01-08