Journalister har aldrig varit så skickliga som i dag

I att gräva på djupet. Rubriken i dagens (2021-06-09) DN. Högsta betyget har utdelats av Stefan Mehr som leder Stora journalistpris-podden.

”De som blir nominerade eller vinner Stora journalistpriset är några av Sveriges bästa journalister och de har alla en historia att berätta som visar deras hantverks- och yrkesskicklighet.” Det ska de få göra på podden. Och tillägger att ”vi vill gräva på djupet i deras arbets­metoder. Det är särskilt viktigt nu när en del misstror journalistik.”

När Stefan Mehr frågas ut om journalistikens ställning blir svaret att den är ”som sådan…under attack. Men tittar man på skickligheten hos dagens journalister så tror jag aldrig de har varit så duktiga och professionella.”

Duktiga på vad? I vart fall inte tillräckligt för att bli trodda av ”en del”. Och inte är det enskilda journalister misstroendet gäller. Det är journalistiken som sådan som är under attack. Trots allt grävande på djupet. Finns det verkligen anledning till att fira? Hade det inte snarare varit på sin plats att beröra anledningen till misstroendet?

Stefan borde lärt sig av pappa Hjalmar som bara fick otack för grävandet på djupet. Efter att grävmaskinerna avslutat rivningsarbetet i Klarakvarteren och en ny själlös värld i betong vuxit upp.

Donera till Medborgarperspektiv som driver bloggen och Lästips. Vårt arbete och resurser går till att stödja Nya Media och yttrandefriheten.
Klicka på något av beloppen i knappen och du kommer till en ny sida där du kan bekräfta din donation med ett klick eller öka på beloppet.

Publicerad av: 

Gerhard Miksche 2021-06-09