HD har förklarat Sverige som det svenska folkets nationalstat

Ponera att rubriken stämde. Vilket rabalder den hade lett till. Fast rabaldret hade nog satt igång redan då HD beslöt att ta upp frågan. Eller långt dessförinnan, så snart det blev känt att någon rättsinstans skulle befatta sig med saken.

Fast ta det lugnt. Risken för att detta skall hända i Sverige är obefintlig. So, what?

Idag stötte jag på en artikel (i) av Ben Sales på sajten JTA News med rubriken ’Israels Supreme Court upholds law declaring Israel nation-state of the Jewish people’.

I sitt beslut av den 19 mars 2021 upprätthåll Israels HD en år 2018 instiftad lag som förklarar Israel som judisk nationalstat. Samtidigt som domstolen deklarerade att denna lag inte ändrar staten Israels demokratiska karaktär.

Beslutet avvisade ett flertal petitioner som hävdade att lagen skadar Israels demokratiska karaktär genom att inkräkta på den arabiska minoritetens rättigheter. En minoritet som utgör omkring en femtedel av landets befolkning.

Av de elva domarna var det endast en som röstade emot: George Karra, domstolens enda arabiska ledamot.

Enligt den ifrågasatta lagen tillkommer rätten till nationellt självbestämmande i Israel endast judar, även om alla medborgare har samma individuella rättigheter. Lagen säger också att hebreiska är landets officiella språk medan arabiskan har ’speciell status’.

Vad gäller bosättningar specificerar lagen visserligen inte bosättningar på Västbanken i sig, men innefattar bestämmelser som ser bosättningar i ett positivt ljus.
Med lagens ordval: ”Staten anser att utvecklingen av judiska bosättningar är av nationellt värde och kommer att uppmuntra till och främja deras expansion.”

Ayman Odeh, ordförande för ett parti med både judiska och arabiska medlemmar kallar domstolens beslut ”rasistiskt och odemokratiskt”.

Någon rapport om detta i DN och annan svensk PK-press har jag inte kunnat hitta. Vilket i och för sig inte förvånar.(i) https://www.jta.org/quick-reads/israels-supreme-court-upholds-law-declar...


Donera till Medborgarperspektiv som driver bloggen och Lästips. Vårt arbete och resurser går till att stödja Nya Media och yttrandefriheten.
Klicka på något av beloppen i knappen och du kommer till en ny sida där du kan bekräfta din donation med ett klick eller öka på beloppet.

Publicerad av: 

Gerhard Miksche 2021-07-10