Fingertoppskänsla hos DN

Det får man lovorda Carl Cato för. Journalist hos DN som i torsdags (2021-07-29) (i) informerat om Fyra döms till livstids fängelse efter mordet i Gamlestaden.

Cato inleder sin redogörelse med ”Fyra personer döms till livstid efter gängmordet i Göteborgstadsdelen Gamlestaden i maj förra året. En av dem, en 29-årig man, har av åklagarna i målet pekats ut som ledare för ett kriminellt nätverk från södra Biskopsgården.

16 personer åtalades för inblandning i mordet och totalt döms nu 13 av dem till långa fängelsestraff medan tre personer frikänns."

Längre fram i artikeln får man veta att ”bland de fyra som döms till livstids fängelse finns den 29-årige Sebastian Jobe som i utredningen pekas ut som den nye ledaren i gänget från södra Biskopsgården. Han ska ha efterträtt sin storebror Eddie Jobe som för tillfället avtjänar ett längre fängelsestraff.”

Namnen på övriga dömda kriminella lyser med sin frånvaro. Men inte i Expressen (ii). Där presenteras de med ord och i bild.

För att den som är för lat att ladda ner artiklarna i Expressen ska kunna bilda sig en uppfattning om övriga dömda: Atila Can, Ahmad Alhag, Dodau Jallow, Ulas Havsut, Kwame Mubarik Sana, Tareq Kenyatta Besic, Mohammed Al Housany, Karamou Fatty, Yousuf Mohamed, Ali Nooruldeen Hai Chanhan.

Finkänsligt av DN att endast nämna Sebastian Jobe vid namn. Namnet låter ju både europeiskt och kristet.

Marcus Porcius Cato, Wikipedia
Varifrån Carl Cato fått sitt efternamn funderar jag fortfarande över. I vart fall inte från
Marcus Porcius Cato (”Cato den äldre”) som avslutade varje tal i romerska senaten med "Ceterum censeo Carthaginem esse delendam" (För övrigt är min uppfattning att Karthago borde förstöras). Och så skedde år 149 f Kr.

Carl Cato’s agerande kännetecknas snarare av baktanken ” Ceterum censeo Episcopi fundi retem esse protectum”. ’För övrigt anser jag att Biskopsgården-nätverket bör skyddas.” Skyddas från att avslöjas vad gäller dess rätta natur. Det verkar inte som om Carl Cato orkar leva upp till sin namne ens i tankarna. Och DN:s redaktion ej heller till den romerska senaten.


(i) https://etidning.dn.se/2357/dagens-nyheter/434357/2021-07-30/22037547/fy...
(ii) https://www.expressen.se/gt/krim/gangtopp-mordades-historisk-dom-faller/

Donera till Medborgarperspektiv som driver bloggen och Lästips. Vårt arbete och resurser går till att stödja Nya Media och yttrandefriheten.
Klicka på något av beloppen i knappen och du kommer till en ny sida där du kan bekräfta din donation med ett klick eller öka på beloppet.

Publicerad av: 

Gerhard Miksche 2021-07-31