Epifania - Notizie italiane

Trettondagen på italienska

Det är rätt sällan som Italien syns i media. Efter att området kring Bergamo varit föregångare i Covid-19 infektioner och dödsfall är Italien numera ett kaos bland andra. Trots att nuvarande regeringen Conte suttit längre vid vanmakten än de flesta av sina föregångare hörs inte mycket i våra media om La bella Italia. Kanske för hon (?) inte alltid är så vacker. Eller för den vackra framsidan har en mindre vacker baksida.

Som t ex en del av sjukvården. Dagens Covid-19: 649 döda, 15 378 nya infektioner på 135 106 testade, 2 569 i intensivvården, från 7 - 15 januari får folk bl a inte resa utanför sin provins om anledningen inte är hälsoskäl, arbete eller resor som inte kan skjutas upp. Över helgen får folk endast en gång per dygn hälsa på sina föräldrar och vänner, och endast två personer åt gången.

Men det räcker inte med att gråta över förspilld sjukvård. Läsaren vill ju också kunna ta till sig en uppbygglig snyfthistoria, som idag handlar om Osman från Pakistan. Som för två år sedan fick 7 000 Euro av sin farbror som reskassa. Det tog honom ett år att nå Bihac i Bosnien. Därifrån försökte han 15 gånger att ta sig vidare via den blåa rutten. När han slutligen lyckats nå Trieste haffades han för att återbördas till start. Fast nyligen har han ändå lyckats att ta sig in i Italien igen och fått hjälp med att fylla i en asylansökan. Samt bor för tillfället i ett hem som en organisation som ”skyddar migranternas rättigheter” har etablerat. Och som menar att ”systemet som har skickat tillbaka Osman (pseudonym) till Bosnien” agerat lagvidrigt när ”man vägrat honom inresa i Italien”. Ifall någon händelsevis stöter på honom i närheten av Rinkeby vore jag tacksam att få veta.

Fiat – Chrysler - Peugeot med dotterbolag håller på att gå ihop. En stor nyhet inte enbart för italienarna. Som Repubblica rapporterar om med lyriskt tonfall. Aspetta e vedi. Vänta och se.

Och så hedrar Repubblica Dante Alighieri, som dog för 700 år sedan. Sedan dess tycks hans inferno ha berikats med ytterligare nivåer.

En regeringskris hänger i luften. För n-te gången. Jag vill dock bespara läsaren en analys eftersom jag själv har svårt att begripa det som pågår. Marken under de italienska politikernas fötter är lika lättrörlig som den i Gjerdrum. Och dess rörelser lika oförutsägbara. Enda skillnaden är att politiska jordskred sällan slår ut italienska politiker för gott. De har god vana att ta sig fram i korruptionens gyttja utan att tappa plånboken.

Avslutningsvis önskar Sofia Loren oss alla ett kärleksfullt Gott Nytt År. "Auguro un anno d'amore". Hon har fått priset som bästa skådespelerska i filmen "Capri, Hollywood" och är helnöjd. Jag som trodde att hon hade lagt av för länge sen.
Tutto è bene quel che finisce bene. Slutet gott, allting gott.

Donera till Medborgarperspektiv som driver bloggen och Lästips. Vårt arbete och resurser går till att stödja Nya Media och yttrandefriheten.
Klicka på något av beloppen i knappen och du kommer till en ny sida där du kan bekräfta din donation med ett klick eller öka på beloppet.

Publicerad av: 

Gerhard Miksche 2021-01-06