Eftertankens kranka blekhet

Översättning av gårdagens (2021-08-13) mailkommentar om Afghanistan från The Spectator till sina abonnenter.

ANALYS

Afghanistan: vad var det som var meningen?
I eftermiddags höll Boris Johnson ett nödläges COBRA-möte (i) för att diskutera försämringen av situationen i Afghanistan. Efter att ha lämnat mötet insisterade premiärministern mot media att ’Jag tycker att det Förenade Kungariket kan vara mycket stolt över sin insats i Afghanistan under de senaste 20 åren’ och att han inte skulle verka för att ändra beslutet om tillbakadragandet av västmakternas trupper från landet. Han menade att ’Vi måste vara realistiska beträffande de Förenade Kungarikets eller någon annan makts förmåga att påtvinga Afghanistan en militärisk lösning eller en lösning som innebär strid.’
Premiärministern har lovat att det Förenade Kungariket inte kommer att vända landet ryggen och att de allierade inom FN:s säkerhetsråd kommer att samarbeta för att förhindra att Afghanistan ’åter igen blir odlingsmark för terrorn’. Detta är det största bekymret för de ledare som följer vad som händer efter att USA:s trupper lämnat landet: Att Afghanistan åter igen kommer att bli ett område utan styre där terrorgrupper kan bygga ut sin kapacitet. Ifall detta skulle hända kan det mycket väl bli punkten där västmakternas ledare funderar på att agera på nytt, men det är också klart att ett sådant agerande utan USA:s stöd inte kommer att ha större effekt.
Detta är anledningen till att [den brittiske] försvarsministern Ben Wallace använde sådana kraftfulla ord när han idag kallade USA:s återtåg ’ett misstag’ och sade att al-Kaida ’kommer troligen tillbaka’ på grund av att ’misslyckade stater är odlingsmark för folk av sådant slag.’ Vi [The Spectator] diskuterar denna ovanligt kraftfulla kritik av USA i vår senaste Coffee House podcast, samt även vilka möjligheter att agera som Storbritannien har. Att koncentrera sig på att skydda tolkar är en option. Utöver detta verkar det inte finnas mycket som detta land [Storbritannien] kan göra, förutom att vara åskådare och undra över vad som var syftet med de gångna 20 årens militära insats – och dödade engelsmän.
---
Hamlets ord om eftertankens kranka blekhet verkar inte ha åldrats i nämnvärd grad. Trots att de haft mer än 400 år på sig. Fast Boris kan trösta sig med att även andra nationer inte dragit lärdom av historien. Och somliga svenska dagstidningar. Men man ska inte dra alla över en kam. Idag stötte jag på ett överraskande undantag i positiv bemärkelse.(ii)

(i) https://en.wikipedia.org/wiki/Cabinet_Office_Briefing_Rooms
(ii) https://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/a/dnJjRj/hur-kan-en-usa-t...

Donera till Medborgarperspektiv som driver bloggen och Lästips. Vårt arbete och resurser går till att stödja Nya Media och yttrandefriheten.
Klicka på något av beloppen i knappen och du kommer till en ny sida där du kan bekräfta din donation med ett klick eller öka på beloppet.

Publicerad av: 

Gerhard Miksche 2021-08-14