Efterspel

Efterspel

Vad fel man kan ha! Gång på gång. Det verkar ha blivit rutin. I vart fall när det gäller Konstfack. Jag som trodde (se mitt inlägg av igår) att debatten kring Vita havet var utagerad när Sara Kristofferssons skuta lagt till vid Södra Mälarstrands brygga. För att undfly något hon uppfattat som häxjakt.
Jag ber om ursäkt. Nu visas handlingskraft. De är Konstfacks rektor Maria Lantz som uttalar sig med pondus.
Idag är det visserligen varken Kristoffersson eller någon från Konstfack som håller i pennan, utan Hugo Lindkvist från DNs redaktion. Den 15 februari 2021 med utkik från DN-byggnadens vindsvåning rakt söderut mot Konstfack. Vad är det han ser?
Maria Lantz som myndigt förklarar ”Det här kommer vi att ta tag i”.
Vad? På vilket sätt? Varför först nu och inte tidigare? Efter att fyrtiofyra professorer lektorer, adjunkter och doktorander ”valt att ställa sig bakom kritiken mot Sara Kristoffersson”. Och hävdar att debatten ”kräver ett svar”.
Nu blir jag ställd igen. Jag som trodde att en debatt var en slags ordväxling med både frågor, påståenden och svar. För mig är en debatt som ”kräver ett svar” tårta på tårta. Kanske inte i konstnärskretsar. Möjligen anses även tårta på tårta numera som konst. Jag som inte är bevandrad i aktuella trender kan bara gissa.
I vart fall tycks folk på Konstfack vara väl bevandrad i konsten att svälja tårta på tårta. Utan att få huvudvärk eller magont eller andra efterverkningar.
Vad Kristofferssons påstående om häxjakt beträffar känner sig Maria Lantz kolugn. Hon menar att häxjakten ”är en upplevelse som hon [Kristoffersson] har. Men det här kommer vi att ta tag i. Jag upplever mig ha en god dialog med Sara sedan tidigare.”
Är det inte snarare med de fyrtiotvå som valt att ställa sig bakom kritiken mot Sara Kristoffersson som Lantz borde tala med? Eller borde ha talat med i god tid för att förebygga att trätan gått så långt.
Fast det är enklare att försöka prata omkull en enskild person än fyrtiotvå som gaddat ihop sig mot henne. Icke att förglömma att den demokratiska principen som förutsätts råda på skolan ger alltid majoriteten rätt eftersom det saknas klara bestämmelser och riktlinjer för det trätan handlar om. Sunt förnuft verkar inte finnas med i läroplanen. Man får vara tacksam för att varken Fidias, Michelangelo eller van Gogh hamnat på någon motsvarighet till Konstfack.

Donera till Medborgarperspektiv som driver bloggen och Lästips. Vårt arbete och resurser går till att stödja Nya Media och yttrandefriheten.
Klicka på något av beloppen i knappen och du kommer till en ny sida där du kan bekräfta din donation med ett klick eller öka på beloppet.

Publicerad av: 

Gerhard Miksche 2021-02-15