Dumma krig

I en artikel i DN (i) (2021-07-25) skriver Michael Winarski om USA:s överfall på Afghanistan och Irak. Som idag ’framstår som lika dumma’. Samma sak skulle man exempelvis kunna säga om Hitlers överfall på Sovjetunionen. Skillnaden är bara att Nazityskland åkte dit medan USA klarade återtåget galant och anser sig fortfarande vara demokratins försvarare med rätt att ingripa där det behagar.

Jag citerar Winarski: ”De två stora landkrig i Asien som USA fört i efterföljd av terrordåden den 11 september 2001 inleddes av president George W Bush och bedrevs därefter av Barak Obama och Donald Trump. Först Biden sätter punkt för dem.”

Kanske på plats med några ord om terrordåden den 11 september 2001. Ingen av förövarna eller deras uppdragsgivare, främst Osama bin Laden, kom från Afghanistan. De kom istället från Mellanöstern. När dådet utförts och USA så småningom nystat upp konspirationens nätverk och kommit Osama bin Laden på spåren tog denne tillflykt till Pakistan, USA:s allierade. Det var där han upptäcktes och oskadliggjordes. Utan minsta hjälp från Pakistans sida.

Att beteckna invasionen av Irak och Afghanistan såsom förd ’i efterföljd av terrordåden den 11 september 2001’ ger sken av att Irak resp Afghanistan och de som styrde dessa länder kring sekelskiftet medverkat i attacken mot USA eller vid dess planering. Ett sådant samband saknas emellertid helt och hållet. Invasionen av både Irak och Afghanistan skedde utifrån USA:s övergripande geopolitiska intressen.

Dumma krig’, misstag som förorsakat och fortfarande förorsakar ett lidande som tusenfalt överstiger det Bin Laden och hans gäng tillfogat amerikanska medborgare.

I sin slutkläm menar Winarski att Biden ’efter alla dessa år kommit till slutsatsen att det är utsiktslöst att bomba ett land till västerländsk demokrati’. Så sant. Då ställer sig frågan om i vad mån ändamålet med att införa demokrati principiellt helgar de medel som USA standardmässigt använder sig av, d v s bombning och invasion av länder som inte angripit USA. Och varför förövarna inte ställs inför en krigsförbrytardomstol.


(i) https://etidning.dn.se/2357/dagens-nyheter/432327/2021-07-25/21951439/mi...

Donera till Medborgarperspektiv som driver bloggen och Lästips. Vårt arbete och resurser går till att stödja Nya Media och yttrandefriheten.
Klicka på något av beloppen i knappen och du kommer till en ny sida där du kan bekräfta din donation med ett klick eller öka på beloppet.

Publicerad av: 

Gerhard Miksche 2021-07-27