Drömlandet Kina

Tänk så många fina och billiga produkter vi ”får” från Kina. Speciellt i jultider gläds vi över den uppsjö av billiga dekorationer vi kan handla och njuta av. För att inte tala om alla smarta mobiler vi lever med, som också utvecklas och tillverkas i Kina. Detta leder också till att Riksbanken år från år genom KPI kan ”visa” att vi inte har någon inflation i Sverige.

Våra makthavare, politiker och media, diskuterar överhuvudtaget inte Kinas ökande inflytande. Istället fortsätter etablissemanget att aktivistiskt driva frågor med den destruktiva ”värdegrunden” som utgångspunkt. Agendor om pigment, feminism, 52 genus (detta är möjligt i Facebook), mångkultur och idéen att jorden upphettas bortom återvändo debatteras utan någon som helst eftertanke. Det har hittills gått lätt att driva dessa frågor, eftersom samhället är fullständigt konformistiskt.  De få, som protesterar möts med hat, hot, tystnad och kanske till och med isolering och social uteslutning.

Kinas ökande politiska och ekonomiska makt borde oroa alla som funderar över sina barns och barnbarns framtid. 

Är det överhuvudtaget någon i regeringsställning som faktiskt funderar på sin absolut främsta uppgift, som måste vara att styra och förvalta landet för invånarnas bästa?

Synen på Kina av politiker och av befolkningen i väst.

PEW-research gjorde nyligen en undersökning i 14 västländer om synen på Kina. Av dessa länder var svenskarna i undersökningen mest negativa!
Utrikespolitiska Institutet (UI) publicerade i dagarna en mer djupgående undersökning om uppfattningen av Kina bland intervjuade från 13 europeiska länder. Även i denna undersökning var svenskarna i undersökningen mest negativa till Kina. 

Men makteliten tiger, förutom enstaka kritik av Kinas övergrepp mot en ”svensk-kinesisk” kulturperson och uigurernas förtryck. 

Frankrike och Storbritannien har en folkmajoritet (60 %), som är negativt inställt mot Kina sedan tidigare. Den negativa inställningen har ökat ytterligare under pandemin. Angela Merkel visar däremot en fördragsam ton. Skälet är förstås att Tyskland exporterar (bilar och maskiner) så mycket till Kina att handeln är någotsånär i balans. EU:s officiella relationer just nu är däremot kyliga på grund av pandemin.

Det borde vara passande med debatt nu i tider av Kinapest. Där allt fortfarande tyder på att pandemin har sitt ursprung i Kina. 

Dock verkar inte Kina lida det minsta av pesten, åtminstone inte ekonomiskt, även om CNN just kommit över läckta dokument som visar att Kina initialt hade mer än dubbelt så många fall av Covid19 än vad som lögnaktigt rapporterades officiellt.

Kina, Sverige och EU.

Ekonomiskt har Kina under Covid 19 återhämtat sig extremt snabbt efter en kort nedgång i våras.  Redan i oktober var Kinas BNP + 0,7% jämfört med oktober 2019! 

Medan västvärldens politiker öser ut miljarder i stöd till nedstängda företag och förbereder sig för en ”mörk vinter”, blomstrar industrin i Kina med bland annat stora vinster och investeringar (fördelaktigt bland annat på grund av svaga eller obefintliga miljöregler!)

Word Market Index från MSCI ger en uppfattning hur världens ekonomier har utvecklats under de senaste 15 åren. Det är skrämmande läsning: om index 100 var i oktober 2005 är index i oktober 2020 för EU 110, för hela världen 195 och för Kina 4 - 5 gånger högre. 

Vem tror att EU kommer tillrätta med en redan nästintill kollapsande ekonomi genom den beslutade återhämtningsfonden på 750 miljarder Euro?  Italien blir den största enskilda mottagaren av både rent bidrag och gratis lån. En av organisationerna, som ska säkerställa att stödet används rätt, är bland annat La cassa di Mezzogiorno, som uppenbarligen styrs av maffian i Italien!

Kina investerar i västvärlden.

Kina ökar aktivt inflytandet i Sverige och EU utan några som helst ifrågasättanden av de politiska partierna: Volvo Cars  och Volvo Lastvagnar (största enskilda ägaren) känner väl alla till, men att Lysekils kommun vill bygga Nordens största hamn med hjälp av Kina är kanske mindre bekant.
Det är kanske inte heller känt att Kina kontrollerar SF Bio och Radisson hotell. De investerar också i vindkraftverk och friskolebolag!. 

Det hade väl inte varit mycket att säga om detta om det inte varit för att Kina är en stenhård och brutal kommunistisk diktatur. Samma diktatur nu, som då med Mao Zedong. Om eller när Kina köper in sig i SAABs försvarsindustri säger väl regeringen att det är bra för Sverige?

Kina investerar också väldigt aktivt i andra länder inom EU bl.a. är det den största enskilda ägaren i BMW och Mercedes! De äger en tredjedel av PSA (Peugeot-Citroën).
Italien är en nyckel för Kina in i Europa. Och inte minst för att det har varit lätt och billigt köpa företag i Italien främst inom mode men också tung industri (Pirelli). 

Italien är av flera skäl en viktig partner för Kina. The Maritime Silk Road (MSR) slutar i Italien:
Den går från Kina via bl a Hanoi, Mombasa, Suezkanalen med slutpunkt i Aten och Trieste. Detta initiativ bedöms av politiska analytiker som ett sätt att inte bara öka Kinas ekonomiska utan även politiska inflytande. Kina har redan investerat stora belopp i Maritime Silk Road-projektet, som lanserades av Xi Jinping 2013. Förra året tecknade Italien avtal, som första västekonomi, med Kina om Silk Road. Kina vill få tillgång till och bygga om hamnarna i Trieste och Genua för sina ändamål. Italien har redan signerat kontrakt med kinesiska byggnadsföretag för rekonstruktion av hamnarna.

En av Greklands största hamnar, Pireus, är också en del i MSR-projektet och den drivs redan av kinesiska intressen. 

Kinas ekonomiska och teknologiska utveckling..

är helt enastående.

Kina har redan på flera områden kommit ikapp och kanske gått om väst i utvecklingen av tekniskt avancerade produkter och system. Landet har på 10 - 15 år gått från att tillverka det vi själva inte ville eller iddes göra, som till exempel Ikeas produkter, till att vara ledande i område efter område. De mest avancerade smarta telefonerna och 5G systemen görs nu av Huawei respektive Xiaomi.

Ett annat exempel är företaget Aiways. De lanserar just nu en splitterny helelektrisk SUV i Tyskland i premiumklass. Den är väldigt lik nya Toyota RAV4 och lika stor för ungefär 300 000 SEK! Detta ska jämföras med att RAV4 plug-in hybrid (för närvarande den mest uppmärksammade laddbara SUVen) kostar över 500 000! Företaget Aiways bildades år 2017 i Shanghai. Bilen utvecklades på 2 år och då med utnyttjande av experter från hela världen bl.a. från BMW och Volvo. Bilen säljs i Tyskland av elektronikkedjan Euronics.

Tanken på denna artikel dök upp när den nya handdammsugare Roborock levererades för ett tag sedan.  Denna produkt finns i en kategori som numera inte kan anses särskilt sexig och förr dominerades av bl a Electrolux. Produkten är en vidareutvecklad kopia av brittiska Dysons geniala batteridammsugare. Jag köpte den eftersom den i test efter test visade sig vara bättre och mer genomtänkt än originalet, till ett väsentligt lägre pris. Roborock ägs av Xiaomi. 

Sverige och det svenska etablissemanget utnyttjar Kina som alla goda gåvors givare. Detta kommer förstås fortsätta så länge Kina vill. Precis som svenska staten fortsätter att vara alla goda gåvors givare så länge de kan. Och när det inte går längre, kan Kina verkligen utöva sin politiska makt över Sverige och EU. 

Utbildning i Kina.

Kinas utbildning håller enligt uppgift väldigt ojämn kvalitet. Men det finns många elitskolor med krav på fullständig fokusering på utbildningen.  (enligt Ola Wong). Åtta miljoner studenter tog examen vid ett kinesiskt universitet 2017. Det är tio gånger fler än tio år tidigare och Kina är nu det land i världen som har flest antal studenter som läser på universitet. Närmare hälften av dessa läser teknik, matematik eller naturvetenskap. Det är ingen slump utan en del i en långsiktig plan för att göra Kina till en världsledande innovationsnation. 

I Sverige däremot kan följande exempel belysa situationen hos oss: Kina-Volvos VD Håkan Samuelsson antydde förra året att Volvo med tiden kanske måste flyttta utvecklingen till Kina pga kompetensbrist och svårigheter att få utländsk personal att flytta till Göteborg bl a beroende på kriminaliteten.

Från tidig ålder är barnen i Kina uppmuntrade att tävla och att utmärka sig inom det kommunistiska systemet. Samhället är en konkurrerande spelplan. 

Kinas kommunistparti och det egna folket.

Väst trodde att när Kina blev rikare, skulle politisk frihet följa. Nu är Kina en ekonomisk superkontinent - och motsatsen har hänt (enligt NYTimes).

USAs ledning i den explosionsartade utvecklingen av nätet har i huvudsak ökat yttrandefriheten och spridandet av det fria ordet. Nu använder Kina samma ”soft power” för att kontrollera sitt folk. Google och Facebook kröker rygg för att få komma in i Kina och tjäna ”big money”. Facebook har själv visat för diktaturen Kina hur man kan blockera allt ledningen i Kina vill att de ska göra. Facebook som från början byggde sin framgång just på det fria ordet. (Enligt The National Interest)

Mänskliga rättigheter i Kina granskas regelbundet av FN (UNHRC) som menar att Kinas befolkning  är tillräckligt skyddade mot missbruk av mänskliga rättigheter.  Samtidigt gör Kina allt i sin makt att få inflytande över internationella organisationer som FN, WHO,... (enligt NYTimes). Många NGOs, som till exempel Amnesti, menar förstås att detta inte stämmer alls.

Övervakningsstaten Kina borde skrämma alla: Ett samhälle där medborgaren är rankad av regeringen efter sin ”trohet” till staten. Medborgarbetyget följer vart denne än är på väg. Ett högt betyg ger till exempel tillgång till snabbare internet eller snabb-visa till Europa. Om man gör politiska kommentarer på nätet utan tillstånd rasar ditt betyg (enligt Ny Teknik, New Republic, The Atlantic).

Xi Jinping, har med uigurerna som försöksgrupp, byggt upp ett förbluffande övervakningssamhälle. På sikt skulle staten kunna följa varje kinesisk invånare, på varje plats, i varje sekund. Tekniken exporteras redan till regimer världen över (enligt SvD). (Har svenska regeringen köpt systemet?)

Kina och jorduppvärmingen.

Nu till nästa skrämmande ämne, som naturligtvis inte heller diskuteras i Europa eller Sverige. Sverige driver ju tesen om koldioxidneutralitet utan ifrågasättande. Det verkar som om all verksamhet och all eventuell tankeförmåga inom teknisk utveckling ska ha en relation till minskning av koldioxid. 

Samtidigt låter västerlandet, dvs bland annat Sverige, EU, FN och numera även USA, Kina inte bara få fortsätta med de kolkraftverk, som är i drift, utan de tillåts även utan allvarliga diskussioner eller sanktioner i snabb takt fortsätta byggandet av nya mega-kolkraftverk i och utom Kina. Kinas totala effekt från kolkraftverk uppgår nu till 1000 GW och mer än 120 GW är under byggnad. Dessutom är mer än 50 GW planerade. Det är mer än hela resten av världen. 

Herr Xi meddelade i september i år inför FN att Kina har målsättningen att uppnå koldioxidneutralitet år 2060!

En studie har visat att världens koldioxidutsläpp, från fossilt bränsle, ökade med 1,3 % under 2019 jämfört med året innan. Ökningen var  helt orsakad av Kina. Koldioxidutsläppen minskade i resten av världen. Mellan 1990 och 2017 minskade Sveriges totala utsläpp med 12%. Kinas ökade med 353%!

Vad kan Sverige göra?

MSM och de politiska partierna måste börja prata om det som verkligen sker och med riktiga och verkliga åtgärder för förändring och inte bara med ett ”vi skulle vilja-beteende”. Vi har kanske några år på oss att göra något åt förfallet i politiken, rätts- och myndighetssystemet och speciellt utbildningen för att få tillbaka ett samhälle som är livskraftigt nog att vidmakthålla välstånd och trygghet.

Sveriges makthavare måste med alla medel fokusera och understödja innovation dvs naturvetenskaplig spetsutbildning och verkligt entreprenörsskap samtidigt som man måste sluta med statliga subventioner och bidrag. Detta är inte något motsatsförhållande.

Men detta kan bara ske om yttrandefriheten sätts i fokus dvs att värdegrunden, och till den kopplade censuren, skrotas och öppen debatt blir ett ”måste”. Robert F Kennedy lär ha sagt: ”Att tillåta åsiktsskillnader räcker inte. Vi måste kräva dem.”

Här sitter nu artikelförfattaren och hans hustru isolerade och tittar ut på det kinesiska julglittret.

P.S.  Om man söker ”Trump” på Gooogle kommer över 1,3 miljarder sökresultat. Jämför det med en sökning på ”Xi Jinping”. Det ger något över 26 miljoner sökresultat. (Xi Jinping stavas på samma sätt i västvärlden). Det säger en del om västs intresse för diktatorn för världen största land och kanske redan största ekonomi. 

Om skribenten
Jag är en bekymrad pensionär, som ser västerlandet och speciellt Sverige förfalla i postmodernistisk offermarxism med understöd av globalistiska megaföretag och megafilantroper. Riktigt viktiga problem debatteras inte. Åtminstone inte utan skygglappar. Än mindre åtgärdas de. Istället driver etablissemanget, dvs den politiska makten, statliga och statligt understödda media, frågor om integration, hbtq, feminism och klimatförändringar aktivistiskt. Det görs lögnaktigt samtidigt som öppen debatt förhindras. Hoppet står till de fria medierna, som till exempel denna sajt. Jag är civ.ing. med mångårig internationell erfarenhet.

Donera till Medborgarperspektiv som driver bloggen och Lästips. Vårt arbete och resurser går till att stödja Nya Media och yttrandefriheten.
Klicka på något av beloppen i knappen och du kommer till en ny sida där du kan bekräfta din donation med ett klick eller öka på beloppet.

Publicerad av: 

Mats Olofsson 2020-12-12