Dramat som världen valt att ignorera

Dvs det israeliskt-palestinska dramat. Ett drama, som pågått i decennier men just nu åter nått en höjdpunkt. Säkerligen inte den sista. Piotr Smolar i dagens Le Monde (2021-05-12) (i) ser den senaste utvecklingen i Israel med omnejd som en svidande påminnelse som riktar sig mot de länder som valt att vända ryggen till konflikten, med USA i ledningen. Och med DN som USA:s svans. Fast både DN:s och Bidens svansföring är för tillfället rätt så slak.

Piotr Smolar (ii)
”En konflikt som ser ut att vara olösbar är icke förty lösbar. Inom loppet av decennier har palestinierna berövats sina politiska rättigheter, sin rörelsefrihet, sina jordegendomar. De senaste exproprieringarna genom bosättarna i kvarteret Cheikh Jarrah i östra Jerusalem är endast en episod i vad som utgör en hel politik.
Drömmen om en palestinsk stat har gått upp i rök. Hoppet som Osloöverenskommelserna 1993 tänt har lämnat kvar en liten hög aska. Den politiska frågan har ersatts av frågan om levnadsförhållandena och gjort palestinierna till demoraliserade och splittrade stackare. Fast varje gång som de protesterar, kastar stenar eller skjuter med raketer förvånas israelerna över deras brist på foglighet…
För sin politiska överlevnad har ’Bibi’ [Netanyahu] sålt den israeliska demokratins själ till den främlingsfientliga extremhögern. Han har vitmålat den och gjort den till en samarbetspartner i sin koalition. Han har underblåst stigmatiseringen av den arabiska minoriteten…Men om detta vill israelerna helst inte prata. Netanyahu har förespeglat dem en dubbel illusion: slutet på den palestinska frågan och den stora försoningen med de sunnitiska arabländerna.”
Piotr Smolar anser att Biden övertagit Trumps arv. Visserligen har Biden då han tillträdde som president börjat prata om Osloöverenskommelsen, fast utan större engagemang. Eftersom han samtidigt tagit över Trumps arv, erkännandet av Jerusalem som Israels huvudstad och överenskommelsen med Förenade Arabemiraten, Bahrain, Marocko och Sudan. Framför allt har Biden klart och tydligt indikerat att han inte har en tanke på att ägna egna ansträngningar åt att lösa en konflikt som saknar bäring på de utmaningar hans eget land står inför. Vilket bekräftas av att USA fortfarande inte utsett amerikanska sändebud i Israel. Européerna är lika tysta. Och palestinierna är inte sämre. De ägnar sig åt interna politiska stridigheter. Vilket ger Hamas chansen att göra sig påmind. Inte till palestiniernas fördel. Dramat fortsätter.
En liten fundering. I dagens DN (iii) håller Michael Winarski med Piotr Smolar om att ”USA ligger lågt” vad gäller den pågående konflikten. Men tillfogar att USA kommer att tvingas engagera sig. Nog så sant. Frågan är bara på vilket sätt USA kommer att engagera sig. Det börjar brännas även för DN. För första gången (jag kan dock ha fel) talas där om den sittande israeliska regeringen med Netanyahu i spetsen som ”högernationalistisk”. Samt ”Lika lite som under Trump gör Biden något åt Israels ockupation och den fortsatta koloniseringen av palestinsk mark”. Det verkar som om Winarski för en gångs skull läst Le Monde och tagit till sig Piotr Smolars analys. Det lilla som återstår för DN att ta till sig är att kalla Netanyahus regering högerextrem. Det går inte för sig. Det vore ju att jämställa Bibi med Jimmie.(i) https://journal.lemonde.fr/data/1426/reader/reader.html?t=1620849252764#... (bakom betalvägg)
(ii) http://scd.rfi.fr/sites/filesrfi/aefimagesnew/imagecache/rfi_16x9_1024_5...
(iii) https://etidning.dn.se/2357/dagens-nyheter/409997/2021-05-13/20486129/us...


Donera till Medborgarperspektiv som driver bloggen och Lästips. Vårt arbete och resurser går till att stödja Nya Media och yttrandefriheten.
Klicka på något av beloppen i knappen och du kommer till en ny sida där du kan bekräfta din donation med ett klick eller öka på beloppet.

Publicerad av: 

Gerhard Miksche 2021-05-13