DN kryper till korset

Eller till halvmånen eller vad DN nu kryper till. För att folk som jag haft anmärkningar på en ledare om antisemitismen i Malmö. Och förklarar varför ”vi inte [skrev] om muslimer.” (i)
Helmerson, som tar hand om krypandet, har två svar:

  • Dels vet vi inte att gärningsmännen är muslimer i bemärkelsen troende och praktiserande;
  • Dels verkar deras religion, om man ska tro rapporten [om Malmös skolor] inte ha någon betydelse i trakasserierna av judar.

Nazister och kommunister kan känna sig säkra. Utom när det är klarlagt att de är troende och praktiserande.
Onekligen har Israel/Palestina-frågan stor betydelse i sammanhanget. Jag kan dock inte påminna mig om att ha hört eller läst om någon kristen palestinier som attackerat judar i Malmö eller Sverige i övrigt. Enstaka undantag kan givetvis inte uteslutas.
Framför allt vill jag ifrågasätta Helmersons implicita påstående att det enbart är konflikten Israel/Palestina som är anledningen till judehatet i Malmö. Då borde ju hatet som det framställs i ledaren vara begränsat till palestinier och deras avkomma. Personer med palestinskt ursprung utgör endast en liten del av i Sverige levande muslimer. För fyra år sen fanns det enligt Statistiska centralbyrån 7 400 i Palestina födda personer i landet (ii). Således torde andelen etniska palestinier hos den muslimska diasporan i Malmö vara betydligt mindre. En diaspora som enligt Islamic Center (iii) uppgår till ca 45 000 personer.

(i) https://etidning.dn.se/2357/dagens-nyheter/394153/2021-03-21/19409011/da...
(ii) https://sv.wikipedia.org/wiki/Palestinier_i_Sverige
(iii) https://www.mosken.se/verksamhetDonera till Medborgarperspektiv som driver bloggen och Lästips. Vårt arbete och resurser går till att stödja Nya Media och yttrandefriheten.
Klicka på något av beloppen i knappen och du kommer till en ny sida där du kan bekräfta din donation med ett klick eller öka på beloppet.

Publicerad av: 

Gerhard Miksche 2021-03-21