Det tunga jobbet i Mali

De svenska soldaterna sköter säkert sitt jobb i Mali, menar Gunnar Jonsson i dagens (2021-06-14) DN. Det är bara att förlita sig på att de ”par hundra man” som Sverige ”sedan ett antal år tillbaka” har i Mali gör det. En slags tredubbel stödtrupp: a) till fransmännen som inte lyckats med antiterroristoperationen Barkhane; b) ett bidrag till FN:s fredsstyrka; c) en mindre grupp i en odefinierad EU-insats.

Gunnar Jonsson fortsätter: ”Mali var länge något av västvärldens hyggligt stabila favorit, och tog emot massor av bistånd. Fattigdom, korruption och klientelism försvann inte för det. Ett separatistuppror i norr 2012 blandades snart med islamistiska extremister, smuggelpengar och vapen från det sönderfallande Libyen.”

’Det sönderfallande Libyen’. Rättare sagt det året innan av Nato med Sverige i svansen anfallna Libyen, som efter mordet på Gadaffi splittrades för att lämna fritt spelrum för utländska intressen (bl a Turkiet) samt i Sahelområdet för muslimska extremister. De som nu står handfallna inför det som händer i Mali är samma krafter som för ett decennium sedan skapade förutsättningarna för islamisternas utbredning.
Sverige inkluderat.

Inte ens Gunnar Jonsson, som – såsom förväntat - förbigår förspelet till islamisternas utbredning i Nordafrika med tystnad, är nöjd med de svenska soldaternas insatser som ”säkert sköter sitt jobb men är beroende av vad Frankrike gör”. Lätt att hålla med honom att ”Tillfredsställande är det inte”.


Franska soldater lämnar den 9 juni 2021 sin bas i Gao, Mali. Foto: AP

Att Frankrike mer eller mindre har gett upp har olika orsaker. För det första har Macron inte lyckats stävja islamisternas framfart. Sahelområdet har blivit ett slags franskt Afghanistan. En annan anledning är att det nyligen skett en statskupp i Mali, den andra inom ett år (i). Det är snart presidentval i Frankrike. Macron vill få folk att fram till dess glömma den misslyckade militära insatsen och då ger statskuppen ett välkommet tillfälle att dra sig ur.

Även många malier som inte sympatiserar med islamisterna verkar ha tröttnat och t o m lägger skulden för deras utbredning på Frankrikes militära närvaro. FN-styrkan, vars uppgift inte är att bekämpa terrorismen och vars baser är ständigt utsatta för islamistiska attacker befarar att det franska tillbakadragandet kommer att avsevärt förvärra dess situation. Någon hjälp från USA kan inte påräknas, Biden har nog med problem. Ett tag försökte Macron engagera Merkel i sina nordafrikanska äventyr. Men det blev kalla handen även där. Om man så vill kan man se det som händer i Sahel-området som det franska kolonialväldets (i förlängning) dödsryckningar. Det enda jag inte begriper är vad svenska förband har att göra i Mali. Oavsett om de ’sköter sitt jobb’ eller ej.(i) https://www.lemonde.fr/afrique/article/2021/06/11/au-mali-des-reactions-...


Donera till Medborgarperspektiv som driver bloggen och Lästips. Vårt arbete och resurser går till att stödja Nya Media och yttrandefriheten.
Klicka på något av beloppen i knappen och du kommer till en ny sida där du kan bekräfta din donation med ett klick eller öka på beloppet.

Publicerad av: 

Gerhard Miksche 2021-06-15