Det som var rätt igår är fel idag eller tvärtom


https://media.npr.org/assets/img/2018/03/13/ap_18069058310887_wide-e1d48...

D v s Trump’s ofullbordade gränsstängsel mot Mexiko. Vars utbyggnad demokraterna med Joe Biden i spetsen försökt stoppa. Det lyckades endast delvis. Staketet eller ”muren” står där till stor del ofullbordad och till ingen nytta. Så länge Trump satt på presidentstolen lovordade demokraterna Bidens motstånd mot bygget. Och svenska PK-media med dem. För Biden gällde det att säkra den spansktalande minoritetens röster inför det kommande presidentvalet. Vilket han lyckades med. Men ofullbordad betyder att frågan inte var avgjord, utan endast uppskjuten. När den ånyo blivit aktuell vet varken Biden eller demokraterna hur det ska fortsätta.

Först en lägesrapport.

Med Biden’s tillträde av presidentämbetet hade hoppet i Latinamerika tänts. Men hade Biden möjligen lovat för mycket, väckt alldeles för stora förhoppningar? Som det gällde att dämpa när han väl fått makten att uppfylla dem. Det intrycker får man ur NY Times artikel ”Biden’s löfte om immigrationsreformen ger hopp i Latinamerika (”).

Ett stort antal migranter på mexikanska sidan av gränsen hade hoppats på att bli insläppta i USA så snart Biden tillträtt. Men det går trögt. Och det är oklart vad som ska ske med den halvfärdiga muren. Republikanerna vill att den färdigställs, men med den demokratiska sidan är det svårt att komma överens. Det enda som skett är att utbyggnaden stoppats för tillfället. Att muren kommer att rivas är knappast troligt. För att problemen med migrationen fortsätter att torna upp sig. Vilket redan var ett faktum den 28 jan 2021 då artikeln publicerades.

Knappt tre veckor senare, den 16 februari 2021(i), lät det så här: ”Senaste kontroversen om muren kommer i samband med en signifikant ökning av migrationen över gränsen som tvingar de amerikanska myndigheterna att försöka skaffa nya platser för de nyanlända, i synnerhet för ensamkommande barn och tonåringar. Mer än 9 400 unga migranter kom i februari [d v s inom loppet av drygt två veckor] till gränsen utan föräldrar, en nära trefaldig ökning i förhållande till samma tidsperiod året innan, vilket skapar en allvarlig humanitär utmaning.”

Nu vet den nya administrationen inte på vilket ben den ska stå. Veckan innan hade den federala myndigheten med ansvar för gränsskydd och tull (U.S. Customs and Border Protection Agency) kommit med uttalandet, att det områden som valts ut för att bygga nya stängsel är ”områden med högt illegalt inträde [i landet]”. En talesman för myndigheten menade att ”gränsskydd bromsar och stoppar illegal aktivitet”. Vilket lett till att Alejandro Mayorkas, Bidens minister för landets säkerhet (Homeland Security Secretary), fått order att besluta om att ”återuppta, modifiera eller avsluta” byggprojekten då tidsperioden på två månader under vilken utbyggnaden stoppats löpt ut. Som det ser ut nu har byggverksamhetens stopp faktiskt underlättat migrationen i de områden där bygget inte färdigställts på grund av de nya vägar som byggts för transport av byggmateriel och utrustning. Fortsättning följer. För min del är det intressant att notera att Alejandro Mayorkas, den för tillfället ansvarige, har latinamerikanskt påbrå. Hur han än gör kommer han att anklagas för att göra fel. Och Biden för att två sina händer.

Två dagar innan artikeln om det tillfälliga byggstoppet för muren kom ut publicerades ytterligare en i NY Timesii. Den här gången om den förtvivlan som råder hos migranterna på den mexikanska sidan. Eftersom amerikanska myndigheter återbördat migranter till Mexiko. Med Biden vid styret: ”Mexiko kämpar med att ta hand om en ny våg av migranter som USA utvisat, samtidigt som ännu fler söker sig norrut i hopp om att korsa gränsen. Nu måste många avvisas från tillfälliga boenden som stod tomma för fyra månader sen.”

Jag väljer ett annat stycke ur den långa artikeln som ger en inblick i vem som styr: ”Under senaste veckan uttryckte personer hos mexikanska myndigheter och personal hos tillfälliga boenden, såsom från Internationella organisationen för migration, att de förvånats över den federala polismyndighetens (Department of Homeland Security) nya praxis att anhålla migranter på ett ställe av den vindlande gränsen för att flyga dem 100-tals miles bort för att utvisa dem vid en annan gränsort.

USA gör detta under en federal order med namnet Title 42. Ordern kom från Donald Trump men det är Joe Biden som använder sig av den. Ordern går ut på att snabba utvisningar genomförs som en hälsovårdsåtgärd under hänvisning till den pågående pandemin.

Gårdagens Los Angeles Times (iii) har en stor artikel med rubriken ”Biden lovade att ändra gränsen. Han behöll policyn av Trump’s Title 42 for att stänga den och skära av asylen.” Och fortsätter längre fram i artikeln: Då Trumps regering implementerade Title 42 kallade ledamöter i kamrarna inkl senatorn Kamala Harris ett ”mot konstitutionen stridande ”exekutivt grepp om makten utan känd precedens eller som stöder sig på någon klar rättslig princip. …När tidningen frågade fem demokratiska senatorer om de trodde att denna policy stred mot lagen när den nu fortsattes av Bidens regering avböjde de att kommentera. ”

Att saken inte enbart är av inrikespolitiskt intresse i USA bekräftas bl a av tre artiklar i tyska Die Welt.(iv) Som talar klarspråk.

I DN hade jag dag för dag förgäves sökt efter uppdaterad information om flyktingkrisen i USA. Men i morse, precis när artikeln skulle läggas ut, så kom den. Utan förvarning, DN kände sig nog tvungen att lyfta på locket: ”Migrantkrisen vid gränsen blir Bidens första prövning.” I artikeln citeras CNNs analytiker Stephen Collinson som summerar tillståndet: ”Vita huset må vara ovilligt att tala om kris vid den sydvästra gränsen, men för nya presidenten har situationen snabbt blivit ”ett politiskt nödläge”.

Och för DN ett journalistiskt.

(i) https://www.nytimes.com/2021/03/16/us/border-wall-trump-biden.html
(ii) https://www.nytimes.com/2021/03/14/world/americas/mexico-border-biden.ht...
(iii) https://www.latimes.com/politics/story/2021-03-19/a-year-of-title-42-bot...
(iv) https://www.welt.de/politik/ausland/article228582043/USA-Zahl-der-Migran...
https://www.welt.de/politik/ausland/article228225385/USA-Rekordzahl-an-M...
https://www.welt.de/politik/ausland/plus226959247/Bidens-Migrationspoker...
https://www.welt.de/politik/ausland/plus228715027/Illegale-Migration-Der...

Donera till Medborgarperspektiv som driver bloggen och Lästips. Vårt arbete och resurser går till att stödja Nya Media och yttrandefriheten.
Klicka på något av beloppen i knappen och du kommer till en ny sida där du kan bekräfta din donation med ett klick eller öka på beloppet.

Publicerad av: 

Gerhard Miksche 2021-03-20