Det klarnar

Visserligen klarnar det inte upp, men det klarnar ändå. För min del.

”Amerikanen som ska leda Bulletin: jag har ägnat mitt hela arbetsliv åt att hantera chefer”. Rubriken i dagens DN Kultur (2021-04-08) om att ”Times-höjdaren Andrew Rosenthal” ska bli tillfällig chefredaktör på den ”skandalomsusade nättidningen Bulletin”.

Jag tar det i omvänd ordning. ”Skandalomsusade nättidningen” är nog väl överdrivet. Jag kan inte se någon skandal i ordets rätta bemärkelse. Snarare oprofessionellt agerande med en del extern hjälp (det är så det framstår för mig som inte tillhör professionen).

En liten anmärkning. Rosenthals beskrivning av vad han ägnat hela sitt arbetsliv åt är något skev. I slutänden är det läsarna han har hanterat. Genom att hantera sina underställda. Rosenthal verkar ha gjort sitt på NY Times där han fram till år 2018 var chef för ledarsidan. Nu kan han trappa ner genom att hantera godtrogna svenskar.

Hur kommer det sig att problemen hos det i internationella sammanhang försumbara projektet Bulletin fångade mediegiganten Rosenthals intresse? En liten fingervisning: ”För en tid blev han uppringd av vännen och medieforskaren Nicco Mele (som också börjar på Bulletin) som frågade om han ville hoppa på ett galet uppdrag.”

Nicco Mele…? Aldrig hör talas om den mannen. Jag kollade på nätet där det finns en hel del information om honom. “We are going to end up with something that looks very different and new,” said Nicco Mele, who was an early Democratic digital pioneer and former director of Harvard’s Shorenstein Center on Media, Politics and Public Policy. “Exactly what will it look like? Everyone is trying to figure that out.” – L A Times (i) för en vecka sedan. Ur en artikel om hur man når väljarna i dessa coronatider för att påverka dem i önskad riktning. D v s i Joe Bidens.

Det klarnar på riktigt när detta ses i samband med det jag skrev häromdagen (ii). Då jag hänvisade till en artikel i DN med informationen: ”Nu väljer chefredaktören Ivar Arpi och flera andra profilerade skribenter att lämna Bulletin. Arpi säger till DN att han helt saknar förtroende för de tre majoritetsägarna Tino Sanandaji, Pontus Tholin och Atta Tarki.” (iii) Under tiden har även Tholin lämnat.

Det verkar som att Bulletin håller på att tas över av andra krafter. Subliminalt. Osynligt för allmänheten. S a s under huden. Det vackra skinnet får gärna sitta kvar.

(i) https://www.latimes.com/politics/story/2020-04-02/parties-race-adapt-pol...
(ii) https://lastips.se/bullshit-bulletin
(iii) https://www.dn.se/kultur/chefredaktoren-ivar-arpi-lamnar-bulletin/

Donera till Medborgarperspektiv som driver bloggen och Lästips. Vårt arbete och resurser går till att stödja Nya Media och yttrandefriheten.
Klicka på något av beloppen i knappen och du kommer till en ny sida där du kan bekräfta din donation med ett klick eller öka på beloppet.

Publicerad av: 

Gerhard Miksche 2021-04-08