Utanför åsiktskorridoren och vad du annars inte får veta! *** Hitta det bästa inom Nya Media. *** En tjänst från Medborgarperspektiv.se.

PATRIK ENGELLAU Yttrandefriheten och demokratin

(Red.) Angreppen mot yttrandefriheten pågår ständigt från politiker, akademin och media (Ja faktiskt!). Med inskränkt yttrandefrihet kommer det inte att finnas varken fria medier eller fri diskussion på nätet. Vilken verklighetsuppfattning kommer folk att få om det bara funnes Bonnier-, Schibsted- och SVT/SR-media? I praktiken är vi nästan där genom ekonomiska styrmedel och cancelkultur. Med Åsa Wikforss idéer och Chat Control mm så blir det definitivt slut på yttandefriheten.

Åsa Wikforss är i egenskap av professor i teoretisk filosofi och ledamot av Svenska Akademien en representant för det svenska etablissemanget. När hon i Dagens Nyheter anbefaller, eller åtminstone väcker förslag om, att staten ”förbättrar kvaliteten på informationsgivningen” exempelvis genom ”moderering av innehållet” på digitala plattformar – och samtidigt förnekar att detta vore detsamma som censur – då är det min tunga medborgerliga plikt att – så länge inte någon annan representant för etablissemanget tar avstånd från Wikforss angrepp på yttrandefriheten – dra slutsatsen att resten av det svenska etablissemanget troligen också hyser odemokratiska uppfattningar om yttrandefrihetens skadlighet.

Låt mig börja med att ange vad jag själv anser vara ett demokratiskt och omdömesgillt sätt att resonera kring inskränkningar av yttrandefriheten. Det har jag lärt mig av praxis i ett av demokratins säkraste fästen, nämligen Storbritannien. Före andra världskriget bedrev Brittiska Fascistunionen helt öppet nazistisk propaganda på engelska gator och torg i enlighet med den demokratiska yttrandefrihetens grundidé.

Läs vidare på Det Goda Samhället.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Bli medlem i MediaLinq så kan du sedan stödja Nya Media med bara två klick.

Prenumerera!

Loading

Senaste inläggen

Sociala Media

Medborgarpolitik.nu

Medborgarperspektivs egen blogg.

Arkiv