Dagens bekräftelse

Kärt barn har många namn. Somliga vågar jag inte ens ta i munnen. För att bli lite mer konkret, så är det är Dagens Nyheter jag menar. Med datum 2021-03-06. Specifikt den första av tre delar som dagens DN består av, den som rätt och slätt heter Dagens Nyheter (Del 1) och som utsträcker sig över hela 56 sidor. De båda andra delarna är DN Kultur och Dagens Nyheter Lördag.

Jag har gjort mig besväret att försöka sära Nyheter och övrigt hos dagens Del 1. Och därvid kommit fram till att de 56 sidorna består till ca 35-36 sidor av nyheter i bred bemärkelse och av 20-21 sidor reklam.

Om man drar bort börsen, sporten och bilarna från nyheterna i bred bemärkelse återstår ca 20 sidor. Av vilka i sin tur drygt hälften består av en blandning av nyheter/fakta och hälften av uppfattningar, fast opinion låter mer seriöst. Opinion integrerad i nyheter/fakta på ett sätt som leder den oerfarne eller ouppmärksamme läsarens tankar i en av redaktionen önskad riktning. För att fakta ska ses i rätt ljus.

Nu till DN Lördag. Även den delen duger för opinionspåverkan. Konkret genom att en stor del av utrymmet ägnas åt glorifiering av den avgående chefredaktören för Washington Post, Marty Baron. Som, trots att vara utlandsfödd, lyckats göra stor karriär i USA. I en intervju med DN:s Karin Eriksson menar Baron om journalister och därmed sig själv: ”Jag tror inte vi behöver uttrycka känslor”. Stämmer, det räcker gott med att påverka andras. Som smör på moset kompletteras DN:s drev mot republikanerna med en artikel om ”Snökatastrofen i Texas” där guvernören, den republikanska påläggskalven Ted Cruz, ges en i och för sig välförtjänt känga.

Att i god journalistisk anda kompensera drevet mot demokraterna genom att exempelvis ta upp den skandal som håller att blåsa upp kring New Yorks borgmästare Cuomo ligger uppenbarligen utanför DN:s räckhåll. Fast för min del räcker det som

DAGENS BEKRÄFTELSE

av vad DN står för.

Donera till Medborgarperspektiv som driver bloggen och Lästips. Vårt arbete och resurser går till att stödja Nya Media och yttrandefriheten.
Klicka på något av beloppen i knappen och du kommer till en ny sida där du kan bekräfta din donation med ett klick eller öka på beloppet.

Publicerad av: 

Gerhard Miksche 2021-03-06