Brexit No.?

Storbritannien har lämnat EU. Eller (central)Europa. En unik händelse?

Första gången det begav sig var för drygt 8 000 år sedan. Då landbryggan (i) mellan kontinenten och sydöstra England bröts. Om det nu var första gången.
Andra gången var när romarna, EU-medborgarnas föregångare, lämnade England i början av 400-talet. D v s legionerna och överklassen. Legionerna behövdes på kontinenten för att mota bort frankerna som gått över Rhen. De som stannat kvar efter ett kaotiskt interregnum fick välja mellan att bli tjänstehjon hos de nya härskarna, anglosaxarna, eller sticka eller värre. Ett par hundra år senare invaderade danskarna ön, fast anglosaxarna klarade sig med nöd och näppe.
Fram till år 1066, då normanderna under sin ledare Wilhelm erövrade England. Nu var det anglosaxarnas och de angliserade danskarnas tur att degraderas. Så småningom även walesarnas, skottarnas och irländarnas.

Bild (ii): Bayeuxtapeten. Omvälvningen resulterade i att England för första gången på 600 år återförenades med kontinenten. Via normandernas besittningar i norra och västra Frankrike. Till 1558, då engelska kronans sista fäste på kontinenten, hamnstaden Calais, föll i franska kungamaktens händer.

Nu kunde engelsmännen i splendid isolation ägna sig åt att bli en världsmakt. Vilket de lyckades med över förväntan. Portugiserna, spanjorerna, nordsjötyskarna (the Dutch (iii)) och fransmännen fick ge sig efter hand. Men även The British Empire varade inte för evigt. Så det var bara att gå med i EU 1973. För att efter hand känna sig degraderad. Och till följd därav lämna i dagarna. För att gå en oviss framtid till mötes, trots Boris Johnsons (iv) försäkran om en gyllene sådan.

Det är det man kan lära sig av historien. Och bör.

(i) https://www.abroadintheyard.com/if-doggerland-had-not-drowned/
(ii) https://www.bayeuxmuseum.com/en/the-bayeux-tapestry/
(iii) https://en.wikipedia.org/wiki/Dutch_people
(iv) https://www.rt.com/uk/510674-boris-johnson-brexit-deal-done/

Donera till Medborgarperspektiv som driver bloggen och Lästips. Vårt arbete och resurser går till att stödja Nya Media och yttrandefriheten.
Klicka på något av beloppen i knappen och du kommer till en ny sida där du kan bekräfta din donation med ett klick eller öka på beloppet.

Publicerad av: 

Gerhard Miksche 2021-01-07