Biden kommer att göra både och


Janushuvud. Romerskt bronsmynt. Researchgate.net

Biden kommer att göra som Trump

Jag gnuggar mina ögon efter att ha läst NY Times Live uppdatering av den 16/4 2021, kl 12:35 Eastern Time (i): ”Biden will keep Trump’s historical low cap on refugee admissions”: Biden kommer att hålla sig till Trumps historiskt låga tak vad gäller flyktingmottagning.
Därmed har Biden börjat ”walking back on an earlier promise”, d v s göra en helomvändning betr sitt tidigare löfte att öka flyktingmottagandet utöver förra regeringens tak på 15 000 personer (jag förmodar, på årsbasis). Så sent som för en månad sedan meddelade statssekreteraren Anthony J Blinken kongressen att statsförvaltningen planerade att fram till den 30 sep 2021 släppa in upp till 62 500 flyktingar i landet.
Kommentar överflödig. Utom att Sverige slår Biden med hästlängder. Eller kamellängder, krokodilängder, dromedarländger, you name it.
Fast en sak sticker i ögonen hos återstoden av den korta artikeln: ”Statsförvaltningen kommer att ändra subkategorierna för insläpp av flyktingar som skapats av statsförvaltningen under Trump. Subkategorier som gav företräde för irakier som arbetat för USA:s styrkor och personer, i första hand kristna, som är utsatta för förföljelse på grund av sin religion”.
Ska bli intressant att se hur och när DN kommer att rapportera om Bidens 180 graders sväng och vilka förklaringar som kommer att presenteras. Inte lätt att vara journalist i dessa dagar.

Stopp!!!


Biden kommer inte att göra som Trump

Jag skulle just lägga mig, men precis innan jag han stänga Outlook kom en uppdatering från NY Times (ii).”After backlash, Biden will increase the limit on refugee admissions”: ”Efter en motreaktion kommer Biden att öka taket på insläpp av flyktingar”.
Demokraterna och aktivister för mänskliga rättigheter reagerade surt på Bidens beslut att dra åt svångremmen kring migrantinsläppet. Demokraternas ”whip”, den person som samordnar demokraternas omröstningsbeteende i Representanthuset, kallade regeringens mål att sänka migrantmottagande ’oacceptabelt’.
Några timmar senare kapitulerade Vita Huset. I ett ställningstagande förklarades att man avsåg att öka taket för mottagning av migranter i nästa månad.
Av artikeln i NY Times framgår också att USA kommer att ta emot fler muslimer och afrikanska flyktingar. I stället för irakier som samarbetat med den amerikanska krigsmakten och på grund av sin religion förföljda kristna.
Artikeln avslutas med ”Som region har Afrika största antalet fördrivna personer som behöver ett nytt ställe där de kan bo.”
I DN har Martin Gelin på plats i New York lagt informationen i båda artiklarna från NY Times ihop till en: ”Biden ändrar sig om flyktingpolitiken efter kritikstorm”, DN Världen, 2021-04-16, kl 23:51. Artikeln i DN publicerades 6 timmar efter att den andra artikeln i NY Times kommit ut. DN:s läsare slapp sålunda att konfronteras med Bidens felsteg innan det hunnit korrigeras nödtorftigt. Vilket besparat DN obehaget att temporärt få krypa till korset. Men Bidens Golgata är inte slut med detta. Och inte DN:s heller.(i) https://www.nytimes.com/2021/04/16/us/biden-refugees-cap.html
(ii) https://www.nytimes.com/2021/04/16/us/biden-refugees-cap.html?campaign_i...

Donera till Medborgarperspektiv som driver bloggen och Lästips. Vårt arbete och resurser går till att stödja Nya Media och yttrandefriheten.
Klicka på något av beloppen i knappen och du kommer till en ny sida där du kan bekräfta din donation med ett klick eller öka på beloppet.

Publicerad av: 

Gerhard Miksche 2021-04-17