Bakom den svenska horisonten

Det är PK-horisonten jag menar. Eller DN:s som på något sätt verkar vara synonym med den. På den syns Assadregimen och dess verkliga eller förmenta illdåd men inte så mycket mer. En blick på DN:s sammanställning av sina egna artiklar (i) om konflikten eller konflikterna i Syrien torde räcka för att bekräfta konstaterandet.
I gårdagens (2021-07-31) Deutsche Wirtschaftsnachrichten (DWN) hittade jag en kort artikel (ii) med rubriken ’Granskat i detalj: en grävande kvinnlig journalist avslöjar amerikanska vapenleveranser till terroristerna i Syrien’. Jag tar mig friheten att översätta huvuddelen.

DWN: ”Kriget i och om Syrien fortsätter med oförminskad styrka. Olika icke-syriska aktörer med växlande och delvis ogenomskinliga allianser förlänger den syriska befolkningens lidande. Vid sidan om Ryssland, Turkiet, Iran och en rad europeiska makter är även USA delaktigt i detta, och det i hög grad. Medan amerikanerna enligt officiella uttalanden tar ansvar för demokrati och mänskliga rättigheter eldar de bakom kulisserna på genom vapenleveranser till terroristiska grupperingar. Något som är en öppen hemlighet för de som väl känner till regionen och konflikten bekräftas nu i den minutiöst dokumenterade artikeln (iii) ’US fuels Syrian war with new arms supplies to Al Queda terrorists’ av den bulgariska undersökande journalisten Dilyana Gaytandzhieva som DWN talat med i Bulgarien.
Bland annat skriver hon att man på en rad propagandavideon från ’Hayat Tahrir Al Sham’ – den tidigare Al-Nusra-fronten, en avläggare av Al-Quaida i Syrien - kan se att terroristerna är beväpnade med moderna amerikanska TOW-pansarvärnsraketer. Gaytandzhieva har utvärderat talrika dokument som läckts, bland dessa pass och handlingar för luftfrakt ur vilka framgår att USA i många år utrustat olika terrorgrupper för att använda dem för att störta den syriska presidenten Assad.
Bl a har Gaytandzhieva lyckats föra i bevis att olika länder på Balkan enligt Pentagons offerter om vapenleveranser fungerar som mellanhand. Läckt email-korrespondens visar vilka tjänstemän hos den amerikanska regeringen som gjort beställningar och var de gjorts. Enligt Gaytandzhieva har Pentagon köpt vapen till ett värde av 2,8 miljarder USD för konfliktområden över hela klotet, varav många kommer från länder på Balkan. De flesta av vapnen har varit avsedda för Syrien. Utöver detta har Pentagon enligt Gaytandzhieva byggt upp ett hemligt ’Special Operations Command’ med kodnamnet ’Task Force Smoking Gun’, som sedan 2017 understöder US Special Operation Command’s ’Train and Equip’ program i Syrien. Vilket är en öppen hemlighet för kännare av regionen och konflikten. Och som nu bekräftas genom Gaytandzhieva’s artikel. Enligt läckta email som Gaytandzhieva publicerat 2019 på sin webbsida ’Arms Watch’ har Task Force Smoking Gun en vapendepot i den kroatiska staden Podhum i närheten av flygplatsen Rijeka, varifrån de av Pentagon anlitade amerikanska flygbolagen Atlas Air och Kalitta Air transporterar den militära frakten till USA:s flybas ’Al Udeid’ i Katar.”


(i) https://www.dn.se/om/bashar-al-assad/
(ii) https://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de/513474/Minutioes-recherchier... (bakom betalvägg)
(iii) https://armswatch.com/us-fuels-syrian-war-with-new-arms-supplies-to-al-q...

Donera till Medborgarperspektiv som driver bloggen och Lästips. Vårt arbete och resurser går till att stödja Nya Media och yttrandefriheten.
Klicka på något av beloppen i knappen och du kommer till en ny sida där du kan bekräfta din donation med ett klick eller öka på beloppet.

Publicerad av: 

Gerhard Miksche 2021-08-01